Τα Απομνημονεύματά των τριών τοποθετημένων από τους Γερμανούς κατακτητές Ελλήνων πρωθυπουργών θεωρούνται μια ανεκτίμητη πρωτογενής πηγή για τις πιο σκοτεινές και λιγότερο γνωστές στιγμές του ηρωισμού,της νίκης, της τελικής πτώσης και της κατοχής της Ελλάδος.

Γεώργιος Τσολάκογλου

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου, διακεκριμένος Έλληνας στρατηγός κατά τον πόλεμο της Αλβανίας (1940-1941), διατέλεσε πρώτος κατοχικός διορισμένος πρωθυπουργός μετά τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1886 στο χωριό Ρεντίνα Αγράφων στο νομό Καρδίτσας και πέθανε το Σάββατο της 22ας Μαΐου 1948, στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, [Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.], στην Αθήνα. Η κηδεία του έγινε την Κυριακή της 23ης Μαΐου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών σε στενό οικογενειακό κύκλο και τηρήθηκε η διαδικασία ταφής θανατοποινίτη, ενώ τo 1960 τα οστά του μεταφέρθηκαν σε τάφο που διέθεσε ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Παυσανίας Κατσώτας.

Μετά την νίκη των Ελλήνων στο μέτωπο της Αλβανίας, η γερμανική επίθεση ξεκίνησε στις 6 Απριλίου και στις 9 του ίδιου μήνα ο στρατηγός Κωνσταντίνος Μπακόπουλος παρέδωσε τον στρατό Ανατολικής Μακεδονίας άνευ όρων στους Γερμανούς, με τους Έλληνες στρατιώτες να θεωρούνται αιχμάλωτοι. Μετά την κατάρρευση του μετώπου και την διείσδυση των Γερμανών προς την Θεσσαλονίκη, με την παράλληλη υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από το μέτωπο της Βορείου Ηπείρου, ο Τσολάκογλου μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματικούς ανέλαβαν πρωτοβουλία για συνθηκολόγηση, παρά την αντίθετη διαταγή των ανωτέρων τους, για την οποία και ο Στρατηγός Τσολάκογλου έμεινε γνωστός στην σύγχρονη ιστορία.

Στις 29 Απριλίου 1941 στις 11 το πρωί ο Τσολάκογλου ορκίστηκε Πρωθυπουργός στα Παλαιά Ανάκτορα, το κτίριο της Βουλής, κατόπιν συμφωνίας με τους Γερμανούς κατακτητές.

Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Ι. Λογοθετόπουλος (Ναύπλιο, 1 Αυγούστου 1878 – Αθήνα, 6 Ιουλίου 1961) ήταν διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής, αλλά και πρωθυπουργός της διορισμένης από τους Γερμανούς κατοχικής κυβέρνησης από τις 2 Δεκεμβρίου 1942 έως τις 7 Απριλίου 1943. Για τη συνεργασία του με τους κατακτητές καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά, αλλά αργότερα έλαβε χάρη και πέθανε τελικά εκτός φυλακής.

Ιωάννης Ράλλης

Ο Ιωάννης Δ. Ράλλης (Αθήνα, 1878 – Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 1946) ήταν Έλληνας πολιτικός, Μακεδονομάχος, αλλά και συνεργάτης και πρωθυπουργός της δωσίλογης κυβέρνησης των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων από τις 7 Απριλίου του 1943 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1944.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-08-27 18:11:59.