Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος (ΣΔκΠΚΒΕ) καταγγέλλει μια παράτυπη -και ίσως εξαιρετικά παράνομη- πράξη γνωστής Τράπεζας σε βάρος ελληνικής επιχείρησης-δανειολήπτριας και μέλους του Συλλόγου μας, η οποία πράξη καταλήγει παράλληλα σε περιστατικό κακοδιαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου, με πολλαπλούς υπεύθυνους.

Πρόκειται για δύο συνδεόμενα γεγονότα που αποδεικνύουν, για ακόμη μία φορά, το μέγεθος της αδιαφορίας των Τραπεζών και των μηχανισμών του Δημοσίου για τις νόμιμες διαδικασίες, καθώς και την προκατάληψή τους απέναντί στους πολίτες-δανειολήπτες, τους οποίους θεωρούν εκ προοιμίου “κακοπληρωτές” και “μπαταξήδες”, έναντι των Τραπεζών που αντιμετωπίζονται σαν να “έχουν πάντα δίκιο” και για τις οποίες παρακάμπτονται παράτυπα οι απαραίτητοι έλεγχοι νομιμότητας.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, η Τράπεζα, τα στοιχεία της οποίας έχουν δοθεί ήδη στη Δικαιοσύνη και βρίσκονται στη διάθεση του ΣΔκΠΚΒΕ, τιτλοποίησε τον Αύγουστο που μας πέρασε και αξίωσε να λάβει από το Ελληνικό Δημόσιο ποσό, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για “απλήρωτο δάνειο” επιχείρησης. Ο αντίστοιχος μηχανισμός του Ελληνικού Δημοσίου αναγνώρισε χωρίς να ελέγξει την εγκυρότητα της οφειλής και έστειλε το ποσό στην Εφορία, όπου εγγράφηκε ως οφειλή της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τι συνέβαινε όμως στην πραγματικότητα; Το συγκεκριμένο δάνειο λήφθηκε το 2009 από την εν λόγω επιχείρηση, με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.) που εγγυόταν το 80% της αξίας του δανείου.

Η επιχείρηση, ως όφειλε και σύμφωνα με τους όρους της συμβάσεων που υπέγραψε, αποπλήρωσε ως το 2013 πάνω από 85% του δανείου, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης που εξελισσόταν, έφτασε τελικά σε αδυναμία να καλύψει το σχετικά μικρό υπόλοιπο και προχώρησε σε διάφορες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Κατόπιν δικών, τον Ιούλιο του 2020 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δικάζοντας ως εφετείο, αναγνώρισε την αδυναμία της επιχείρησης και το ανεκκαθάριστο του χρεωστικού υπολοίπου, οπότε τελεσίδικα διατάχτηκε η ακύρωση κάθε διαταγής πληρωμής σε βάρος του δανειολήπτη.

Παρόλα αυτά, η Τράπεζα, λειτουργώντας με αμφίβολη νομιμότητα, καθώς το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα πράξη απάτης, τιτλοποίησε πρόσφατα το ανεκκαθάριστο χρέος χωρίς να ενημερώσει το Δημόσιο, ως όφειλε εκ του νόμου, για το ανεκκαθάριστο της απαίτησης και το μη νόμιμο του χρέους. Αντίστοιχα, ο μηχανισμός του Δημοσίου, ενέκρινε την απαίτηση της Τράπεζας χωρίς κανέναν έλεγχο για το νόμιμο του χρέους, όπως ήταν υποχρεωμένο από το νόμο, και προχώρησε επίσης στη χρέωσή αυτού του ποσού στην επιχείρηση και τη μετακύλισή του στην Εφορία. Αυτό επίσης μπορεί να εκληφθεί ως αντίστοιχη απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη σειρά πράξεων οφείλει να ελεγχθεί προσεκτικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη – και φοβόμαστε ότι από τον σχετικό έλεγχο ίσως αποκαλυφθεί σωρεία άλλων παρόμοιων παράτυπων περιστατικών, και από άλλες Τράπεζες και Φορείς, σε βάρος επιχειρήσεων, δανειοληπτών και του Ελληνικού Δημοσίου.

Η μοναδική μας επιφύλαξη είναι ότι ίσως, κεκαλυμμένα, έχει δημοσιευτεί κάποιος άγνωστος σε εμάς νόμος που επιτρέπει παρόμοιες καταστάσεις, ο οποίος βέβαια καταπατά, αν υπάρχει, κάθε κοινή λογική και κάθε ηθική και νομική τάξη.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, λειτουργώντας πάντοτε υπέρ του Έλληνα Πολίτη, θέτει το συγκεκριμένο περιστατικό σε γνώση της Δικαιοσύνης και του Πολιτικού Κόσμου της χώρας μας. Καλεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις για να επανέλθει και να επιβληθεί η νομιμότητα και να σταματήσουν παρόμοια γεγονότα να ζημιώνουν ηθικά και υλικά τους Έλληνες πολίτες, όπως δυστυχώς γίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Ο ΣΔκΠΚΒΕ βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον πολίτη για να τον ενημερώνει για τα νόμιμα δικαιώματά του. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για τους συμπολίτες μας, στους οποίους έχουν φορτωθεί άδικα όλα τα δεινά της οικονομικής κρίσης, χωρίς καμία υποστήριξη από το κράτος και τους θεσμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!