Δορύλαιον-Σαγγάριος 1921. Αναμνήσεις και επίσημα έγγραφα από την Μικρασιατική Εκστρατεία

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Υποστρατήγου Πρίγκηπος Ανδρέα για τις πολεμικές επιχειρήσεις του 1921, στις οποίες πρωταγωνίστησε ως ο Αρχηγός του Σώματος Στρατού που διέβει τον Σαγγάριο ποταμό, διέσχισε την Αλμυρά Έρημο και έφθασε ως την Άγκυρα.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το έργο λογοκρίθηκε για χρόνια και εκδόθηκε εκτός Ελλάδος για πρώτη φορά το 1928.

Εδώ, ο βασιλόπαις Ανδρέας, καταθέτει προσωπικές μαρτυρίες από την πρώτη γραμμή των μαχών, που βρίσκονται χαραγμένες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Παραθέτει επίσημα έγγραφα για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του θέρους του 1921: η ένωση των ελληνικών δυνάμεων στην Κιουτάχεια, η κατάληψη του Εσκί Σεχίρ, η διάβαση του Σαγγαρίου ποταμού, η πορεία διαμέσου της Αλμυρής Ερήμου και η προέλαση προς την Άγκυρα.

Ο Πρίγκηπας Ανδρέας, Αρχηγός του Β’ Σώματος Στρατού, ηγήθηκε του ενός τρίτου της δυνάμεως της Ελληνικής Στρατιάς κατά τις νικηφόρες μάχες του Μικρασιατικού Έπους. Με την πολύτιμη μαρτυρία του, φέρει στο φως άγνωστα περιστατικά που αναδεικνύουν όψεις έως σήμερα παντελώς άγνωστες ακόμη και στους ειδικούς.

Η παρούσα έκδοση εμπλουτίστηκε με πλήθος σπάνιων φωτογραφιών του Πρίγκηπος Ανδρέα, καθώς και με επεξηγηματικούς χάρτες ακριβείας με σύγχρονη γεωγραφική αποτύπωση του πεδίου των επιχειρήσεων.

ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ-ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ 1921. Αναμνήσεις και επίσημα έγγραφα από την Μικρασιατική Εκστρατεία. Πρίγκηπας Ανδρέας των Ελλήνων. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Σελ. 428. ISBN: 978-618-5383-08-4. Θα το βρείτε μόνο στο www.grecobooks.com

Η Ελλάς εν Μικρά Ασία | Ξενοφών Στρατηγός

Το εμβληματικό έργο-μαρτυρία του Ξενοφώντος Στρατηγού για την μικρασιατική εμπλοκή, εκστρατεία και καταστροφή.

Μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, ο Ξενοφών Στρατηγός εξελέγη βουλευτής Κερκύρας, αλλά σύντομα παραιτήθηκε, καθώς ανακλήθηκε στο στράτευμα και με τον βαθμό του υποστρατήγου υπηρέτησε ως σύνδεσμος της Κυβέρνησης με τη Στρατιά Μικράς Ασίας. Το 1921 αποστρατεύτηκε λόγω διαφωνιών του και ανέλαβε υπουργός Συγκοινωνιών στην τελευταία κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη και στην κυβέρνηση του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη.

Μετά την επικράτηση της στρατιωτικής στάσης του 1922 διώχθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Δικαστήριο σε ισόβια δεσμά, στην δίκη των Οκτώ που οδήγησε στην εκτέλεση των Έξι.

Το έργο “Η Ελλάς εν Μικρά Ασία” είναι ένα ιστοριογραφικό τεκμήριο ανεκτίμητης αξίας, καθώς περιέχει πολλά ανέκδοτα ελληνικά διπλωματικά έγγραφα της εποχής από το αρχείο του Ξενοφώντος Στρατηγού και μοναδικές μαρτυρίες από τα παρασκήνια της μικρασιατικής εκστρατείας.

“Τον χρυσόν της αληθείας δεν ήθελα, δεν ώφειλον, δεν ηδυνάμην να θάψω. Και ναι μεν θ’ ανεσκάπτετο πάντως ούτος ημέραν τινά και θα έλαμπεν υπό τον ήλιον, αλλ’ η αποκάθαρσις αυτού από την σκωρίαν του ψεύδους και των προκαταλήψεων, ήτις θα τον περιέβαλε, θα καθίστατο ίσως προβληματική δια τους επιγενομένους, αν μη εμάντευον ούτοι τον θησαυρόν, ον θα περιέκλειε το ακάθαρτον περίβλημα”. (Από τον Πρόλογο)

Θα το βρείτε μόνο στο www.grecobooks.com

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος – Άρθρα στην Παρισινή Επιθεώρηση – Ά Παγκόσμιος Πόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή

Τα άρθρα του Πρίγκιπος Νικολάου, αδελφού του Βασιλέως Κωνσταντίνου, για τον αδερφό του, στην «Παρισινή Επιθεώρηση». Μια κατάθεση αλήθειας για τα ιστορικά γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα: τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εθνικό Διχασμό, την Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή.

Γραμμένα το καλοκαίρι του 1927, πρωτοδημοσιεύθηκαν μεταφρασμένα στην Ελλάδα από την Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του ιδίου έτους.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος – Άρθρα στην Παρισινή Επιθεώρηση – Ά Παγκόσμιος Πόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Του Πρίγκιπος Νικολάου. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Πρώτη Έκδοση: 1927. ISBN: 978-618-5383-09-1. Θα το βρείτε μόνο στο www.grecobooks.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-09-13 23:53:13.