Παρά την υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών να ολοκληρώσει σήμερα την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προς την κατεύθυνση των εμπορικών, κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, θεωρείται πλέον βέβαιο πως ο στόχος δεν θα επιτευχθεί αφού δεν βρέθηκαν εκτιμητές σε ολόκληρη τη χώρα και το οικονομικό επιτελείο δεν διαθέτει plan b.

Όπως εξαρχής είχε τονιστεί ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κάλεσε τους ειδικούς εκτιμητές να αναλάβουν το έργο, χωρίς όμως να θέσει το πλαίσιο που θα υποχρέωνε όσους αναλάβουν τις πλεονεκτικές περιοχές να υποχρεούνται να ασχοληθούν και με τις λιγότερο κερδοφόρες. Μάλιστα, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι εκτιμητές, τα κίνητρα δεν ήταν αρκετά με αποτέλεσμα να δηλώσει συμμετοχή ένας στους τρεις.

Σήμερα 2694 περιοχές δεν διαθέτουν εκτιμητές και το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί αμήχανα το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην υποβληθεί αίτηση συμμετοχής έως και σήμερα, που εκπνέει η προθεσμία για σημαντικές περιοχές, όπως Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα και Κοζάνη.

Για μια ακόμη φορά η προχειρότητα θα πρυτανεύσει, αφού δεν αποκλείεται η προσπάθεια ορισμού των νέων αντικειμενικών για τις “ορφανές” από εκτιμητές περιοχές να γίνει πρόχειρα μέσω τηλεφωνημάτων σε συμβολαιογράφους σε μία διαδικασία παρωδία.

Οι νέες αντικειμενικές θα ληφθούν υπόψιν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κι όλα δείχνουν πως θα την πληρώσουν και πάλι οι φτωχοί, αφού αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών στις φθηνές περιοχές και μείωση στις ακριβές.