H Ευρώπη μεταλλάσσεται σε μία συστιμική αγορά με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερες καινοτομικές λύσεις σε μελλοντικές προκλήσεις. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει την βαθιά ύφεση που εισερχόμαστε. Μετά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου που έληξε με δύο διαδοχικές απώλειες για σημαντικούς δείκτες χρηματιστηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι φόβοι για βαθύτερη διόρθωση αυξάνονται μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών.

Φαινομενικά η σημερινή εικόνα αναιρεί όλα όσα συνέβαιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χρηματιστήριο είχε προηγουμένως ολοκληρώσει ένα υπέροχο καλοκαίρι με τον καλύτερο Αύγουστο των τελευταίων δεκαετιών παρόλο την πανδημική κρίση. Ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ Composite έφτασε ακόμη και σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών στις 2 Σεπτεμβρίου, κλείνοντας πάνω από 12.000 μονάδες για πρώτη φορά, πάνω από 75% από το χαμηλό σημείο του Μαρτίου. Και ενώ το μηνιαίο ράλι καλωσορίστηκε με εορτασμούς από μερικούς ανθρώπους, άλλοι το έβλεπαν με υποψία, ανησυχούσαν για το πώς μοιάζει με μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ του χρηματιστηρίου και της πραγματικότητας. Εικόνες σαν και αυτές δεν θα πρέπει να μένουν καθόλου απαρατήρητες καθώς ένα μικρό κύμα αστοχίας των δεικτών σε μία Αμερικάνικη Αγορά μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Αγορά

Και οι τρεις βασικοί δείκτες στις Η.Π.Α. είναι σήμερα τουλάχιστον 50% από τα χαμηλά τους στα τέλη Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσημα σε ύφεση και η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο φέτος. Το χάσμα μεταξύ των αγορών και των οικονομικών δεδομένων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο και το πρόσφατο ράλι σηματοδοτεί μία τεράστια αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά σήμερα είτε βρίσκεται σε υπερθέρμανση ή οι επενδυτές απλά κοιτάζουν πέρα ​​από τις παρούσες συνθήκες, αναμένοντας μια ισχυρή ανάκαμψη για το 2021!

Ένας τρόπος για να εξετάσουμε τις αποτιμήσεις των μετοχών είναι η αγοραία αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών ως ποσοστό του ΑΕΠ, ίσως είναι το καλύτερο ενιαίο μέτρο για το πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις σε κάθε δεδομένη στιγμή είναι μία απλή εξήγηση για να κατανοούμε επίπεδα απότομης αύξησης ή μείωσης των χρηματιστηριακών διακυμάνσεων. Μετά την έκρηξη της τεχνολογίας των τελευταίων χρόνων είναι ίσως το μόνο πολύ δυνατό σήμα προειδοποίησης.

Όπως δείχνει το ακόλουθο διάγραμμα, ο λόγος των κεφαλαιοποιήσεων της αγοράς (όπως μετράται εδώ από τον πολύ ευρύ δείκτη Wilshire 5000) προς το ΑΕγχΠ είναι ακόμα υψηλότερος τώρα από ότι ήταν λίγο πριν από την έκρηξη της φούσκας dot-com. Η χρήση τριμηνιαίων μέσων κλεισίματος του Wilshire 5000 Total Market Index και η διαίρεσή του με τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ δείχνει ότι η αναλογία είναι πρωτοφανώς υψηλή αυτή τη στιγμή, η οποία, με βάση την παραπάνω εξήγηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα δυσοίωνο σημάδι των μελλοντικών πραγμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αργήσει να προτείνει νέους κανόνες για να αποτρέψει τις μεγαλύτερες και πλέον πολυσχιδείς τράπεζες από το να αναλαμβάνουν την επισφαλή δραστηριότητα της διαπραγμάτευσης τίτλων και να δημιουργούν την παράπανω διαγραμματική απεικόνιση. Βάσει των νέων κανόνων, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να έχουν την εξουσία να απαιτούν από συστημικές τράπεζες να διαχωρίζουν την αποδοχή καταθέσεων από ορισμένες επισφαλείς δραστηριότητες διαπραγμάτευσης, εάν η άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παράλληλα η Επιτροπή να εγκρίνει νέα συνοδευτικά μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της διαφάνειας ορισμένων συναλλαγών στον σκιώδη τραπεζικό τομέα. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνουν τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αναληφθεί για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα της ΕΕ και να θωρακιστεί απέναντι σε μία χρηματιστηριακή φούσκα.

Written by

Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Γεννήθηκε την Πάτρα το 1984. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA στις νέες αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ιδίου τμήματος με εξειδίκευση την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού έργων υποδομής. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα στα καταλογραφημένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: Journal of Investment Management and Financial Innovations, Macmillan Palgrave Publishers. Οι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Κοινωνική Οικονομία, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Οικονομική Οικονομετρία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει παρουσιάσει πολλά εθνικά συνέδρια σχετικά με τον τραπεζικό φόρο και τη διάρθρωση του κεφαλαίου. Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιείται από το 2017 με την ιδιότητα του σαν Researcher at Social Economy Observatory, Greece στο οποίο είναι Responsible Individual development researcher of a development of new models corporate governance study between social enterprises, and development researcher of econometric models of Internationals Credit Flow measurement developed through the Social Economy