Η απόδοση του ΕΣΠΑ τον ευλογημένο καιρό του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευτική. Το κόμμα της μνημονιακής αριστεράς έχει τοποθετήσει στο τιμόνι των αναπτυξιακών υπουργείων φωστήρες με μηδαμινή αίσθηση του τί είναι ιδιωτική οικονομία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος χωρίς επαγγελματική εμπειρία ή αξιόλογου επιπέδου μόρφωση: το επίπεδο των συζητήσεων καφενείου δεν είναι το καταλληλότερο προσόν για να επιλέξεις και να συντονίσεις μια αναπτυξιακή επαναφορά της σκοτωμένης ελληνικής οικονομίας. Οι άνθρωποι που αντικατέστησαν την κρατική γραφειοκρατία του κυρίου Αντώνη Σαμαρά είναι εντελώς ακατάλληλοι – τόσο οι σύμβουλοι Υπουργών, όσο και οι ίδιοι οι Γενικοί Γραμματείς. Με μόνον προσόν την κομματική ταυτότητα και εξόφθαλμα άσχετοι με το αντικείμενο της οικονομικής ανάπτυξης, το ευρύτερο επιτελείο που διοικεί το ΕΣΠΑ καταλήγει να είναι το πραγματικό πρόβλημα των Ελλήνων επαγγελματιών.

Τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης και μάλιστα μη-επιστρεπτέας, σε αντίθεση με τα τραπεζικά δάνεια που αποπληρώνονται με τόκο. Ειδικά για την ίδρυση και λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων από ανέργους, η χρηματοδότηση του προτεινόμενου επιχειρησιακού σχεδίου είναι 100%. Για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ εκταμιεύει 60.000 ευρώ για να καλυφθεί ισόποσος προϋπολογισμός μιας εταιρείας που θα ιδρυθεί, θα λειτουργήσει για δύο χρόνια με αυτό το πραγματικό κόστος μισθοδοσίας, ενοικίων, λειτουργικών εξόδων, αμοιβών για ειδικούς συμβούλους και αγορά εξοπλισμού ή διαμόρφωση κτιρίων. Η Ελλάδα βγάζει μόνον ανέργους ή ψευτο-δηλωμένους ως εργαζομένους. Η Ελλάδα δεν έχει τράπεζες γιατί τις πτώχευσε η Κυβέρνηση και τις εκχώρησε στους ξένους για να τις ρευστοποιήσουν και να τις κλείσουν. Η Ελλάδα έχει ΕΣΠΑ: αλλά λεφτά δεν βλέπει κανείς.

Η ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον κύριο Κωστή Χατζηδάκη ήταν μια λαμπρή πολιτική κίνηση του τότε Πρωθυπουργού κύριου Αντώνη Σαμαρά: οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν, η πολυπλοκότητα μειώθηκε, πρακτικά θέματα με τα οποία μπουρδούκλωνε τον εαυτό της η αχρεία κρατική γραφειοκρατία αντιμετωπίστηκαν και κυρίως, εστίες διαφθοράς και μαύρων εκβιασμών ξηλώθηκαν. Με το κυβερνητικό γύρισμα του 2015, ακόμα και αυτοί που δεν πολυ-ασχολούνται με τα πολιτικά ένιωσαν στο πετσί τους την κακή στροφή που πήραν τα πράγματα.

Για έναν και παραπάνω χρόνο, από το 2015 ως το 2016, πάγωσαν σχεδόν όλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικούς του ανθρώπους και μέχρι να βρει τους πρόθυμους ΠΑΣΟΚ-ανθρώπους που να εμπιστεύεται, διέρρευσε κρίσιμο τεχνικά διάστημα. Όταν πια προκηρύχθηκαν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ είχε χαθεί τεράστιος χρόνος. Όλα πήγαν πολύ πίσω. Σήμερα που μιλάμε, έτος 2018 και είναι αμφίβολο αν έχουν εκταμιευθεί χρήματα για όσους αιτήθηκαν και επέτυχαν να εγκριθούν για χρηματοδότηση το μακρινό 2016. Η ουσία: 2015-2018 μηδέν χρηματοδότηση στους εξαθλιωμένους νέους και έμπειρους Έλληνες επαγγελματίες και επιστήμονες, ελέω πολιτικών φρικιών με εντελώς ακατάλληλη υποδομή για την διοίκηση μιας κοινωνίας που βρίσκεται στην εντατική.

Originally posted 2018-02-10 11:26:05.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.