Ο διάλογος οδηγεί στην αρμονία και η αρμονία θεραπεύει το άγχος. Η τέχνη το υπερβαίνει. Η τέχνη αρκετές φορές εμπεριέχει την αρμονία. Πρωταρχικός της στόχος όμως, είναι η πνευματική ανάταση.

Σε περασμένους αιώνες συναντήσαμε την αρχιτεκτονική σε δημόσια κτίρια, ιερούς ναούς και αρχοντικά. Σήμερα εξυπηρετεί έναν νέο θεό, το χρήμα. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της είναι καταστροφικά για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.grecobooks-6

Η ωραιότητα αντιτίθεται σ΄αυτήν τη νέα τάση. Καλλιεργεί το πνεύμα και ωθεί προς την θεραπεία του. Επιπλέον, βελτιώνοντας την εσωτερική μας κατάσταση, ενισχύουμε την υγεία και αυξάνουμε την διάρκεια της ζωής μας ακόμα και 10 ή 15 έτη.

Το αίσθημα της ωραιότητας είναι έμφυτο και ισχυρό. Τα προηγούμενα χρόνια τίποτε δεν γινόταν χωρίς αυτήν. Μία κατοικία, ένα πλοίο, ένα όπλο ακόμη κι ένα πιρούνι. Από την συγκομιδή των σιτηρών, την προσευχή πριν το γεύμα και την ιεροτελεστία παραγωγής κάποιου αντικειμένου, όλα ήταν παντρεμένα με την χρηστικότητα και την ωραιότητα.

Η τέχνη είναι μια εμπειρία που μας αλλάζει για πάντα. Κάνουμε ένα βήμα εμπρός και ποτέ ξανά δεν θα είμαστε οι ίδιοι. Στην ποίηση διαπερνά το δέρμα μας. Στην αρχιτεκτονική υπάρχει εμποτισμός της ύλης με πνεύμα. Αυτό το αντάμωμα γίνεται βίωμα και έχει θεραπευτικές επιρροές.

Οι εσωτερικές αδυναμίες όπως η μοναξιά, το άγχος, η ανασφάλεια, η ρουτίνα, χρειάζονται μια εξωτερική δύναμη για να καλυφθούν. Αυτή η δύναμη έρχεται από το περιβάλλον. Δεν είναι όμως πολλοί οι προνομιούχοι που ακούν τα φύλλα ενός δέντρου, τη ροή από ένα ρυάκι και δροσίζονται από ένα απαλό αεράκι. Χωρίς την στήριξη του περιβάλλοντος δημιουργούνται κενά που τείνουν να καλυφθούν από υποκατάστατα όπως αλκοόλ, ναρκωτικά, τηλεόραση κτλ.

Η αρχιτεκτονική που καταφέρνει να ενώσει τον εσωτερικό κόσμο με τον εξωτερικό λέγεται πως εξυπηρετεί τον σκοπό της. Στόχος είναι η θεραπεία της ψυχής και η υπακοή στις ανθρώπινες ανάγκες. Η ωραιότητα είναι απλά ένα μέσον. Δεν είναι θέμα ωραίου ή άσχημου αλλά θεραπείας ή μη.

Αυτό μπορεί να το επιτύχει μιμούμενη την φύση. Η βελανιδιά με το πολύπλοκο και απλωμένο σύμπλεγμα των κλαδιών της, παγιδεύει τους τοπικούς ισχυρούς ανέμους κι έτσι προστατεύεται. Κατά τρόπο ανάλογο οφείλει να λειτουργεί και η αρχιτεκτονική για τον άνθρωπο. Η ένωση των ηθικής με το περιβάλλον προσαρμοσμένη σε κάθε ξεχωριστή περίσταση, θα δώσει μια ολότητα απαλλαγμένη από την έννοια του χρόνου.

Ο χώρος που μας περιβάλλει, είναι η ισχυρότερη επιρροή τέχνης  που δεχόμαστε. Η επιρροή του είναι συνεχής ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Ο τρόπος που του συμπεριφερόμαστε επιστρέφει σ΄εμάς υπό την μορφή νόσου ή θεραπείας, είτε πρόκειται για ένα mega project είτε για μια καλύβα.

Η αρχιτεκτονική ως μέθοδος θεραπείας. Γράφει ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Originally posted 2019-06-27 11:00:20.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".