Παρακολουθώ δημοσιεύματα σχετικά με τις τελευταίες συλλήψεις για κοκαίνη, όπως του 19χρονου μοντέλου στο εξωτερικό και διαβάζω ελκυστικές λέξεις στους τίτλους: σεξ, ναρκωτικά, κοκαΐνη, ροκ εντ ρολ, ζεν πρεμιέ, γοητευτικός ηθοποιός…

Γιατί να το κρύψουμε; Η κοκαίνη προβάλλεται ως ένα απενοχοποιημένο ναρκωτικό, πολυτελές αξεσουάρ στο lifestyle διάσημων κι επιτυχημένων. Εάν το έχουν κάνει ο Κόλιν Φάρελ για να είναι στα πάνω του, η Ναόμι Κάμπελ για να μην παχαίνει, η Ντριου Μπάριμορ για να περνάει καλά στα πάρτι κι ο Κιθ Ρίτσαρντς για να είναι Ο Κιθ Ρίτσαρντς. Ποιος είμαι εγώ για να  αμφισβητήσω τη γοητεία της;

Τί είναι η κοκαΐνη

Η λέξη κοκαΐνη αναφέρεται στο ναρκωτικό με μορφή σκόνης ή κρυσταλλική μορφή. Η σκόνη διαλύεται συνήθως σε αδρανείς ουσίες όπως άμυλο καλαμποκιού, σκόνη ταλκ και ζάχαρη ή άλλα ναρκωτικά όπως  προκαΐνη (ένα τοπικό αναισθητικό ) ή αμφεταμίνες.

Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα της κόκας και αρχικά χρησιμοποιούνταν ως παυσίπονο. Συνήθως σνιφάρεται και η σκόνη εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ρινικών ιστών. Μπορεί επίσης να ληφθεί από το στόμα, ή να τριφτεί πάνω στα ούλα.

fb_img_15123029487601234235691.jpg

Για να απορροφηθεί γρηγορότερα από το αίμα, οι χρήστες την «χτυπάνε» με ένεση, κάτι που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της υπερβολικής δόσης. Η εισπνοή της με μορφή καπνού ή ατμού επιταχύνει την απορρόφησή της με λιγότερο κίνδυνο για την υγεία του χρήστη απ’ ότι αν την χτυπήσει με ένεση.

Ένα από τα ναρκωτικά που είχα πάρει ήταν και η κοκαΐνη. Έζησα κι εγώ την απίστευτη ευεξία, την κοινωνική άνεση, τη διαύγεια και την αίσθηση ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Κι όλα αυτά χωρίς να έχω την αίσθηση ότι είμαι ναρκομανής.

Την επόμενη μέρα μπορούσα να περιγράψω το πόσο «γεμάτη» νύχτα πέρασα και να νιώθω μέλος της ελίτ των ανθρώπων που ζούν έντονα!

Σταδιακά κι αφού σου δώσει, θ’ αρχίσει να σου ζητά. Να σου ζητά όλη σου την προσοχή, προκαλώντας σου ψυχολογική εξάρτηση. Αλλά δε θα τη σκέφτεσαι και δε θα τη νοσταλγείς, απλώς. Θα νιώθεις ένα βαθύτατο φάσμα συναισθημάτων, καταστάσεων κι αισθήσεων που δε φαντάζεσαι: από μανία καταδίωξης, παράνοια, επιθετικότητα, ψευδαισθήσεις κι αϋπνία μέχρι σεξουαλική ανικανότητα. Δε θα δίνεις καμιά εγγύηση για τη συμπεριφορά σου: συχνότατα θα είναι ανεξέλεγκτη. Και μη νομίζεις ότι θα είσαι για τους άλλους το ίδιο ελκυστικός όσο στην αρχή.

Ξέρω πόσο γοητευτική είναι η κοκαΐνη. Ξέρω, όμως, και πόσο επικίνδυνα σκληρή θα γίνει αργότερα.

Εύχομαι, εσύ να μην το μάθεις. Γιατί η κοκαΐνη λέει ψέματα….

social enterprises nasioulas

Η θανατηφόρα άσπρη σκόνη

Η κοκαΐνη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά που γνωρίζει ο άνθρωπος. Μόλις το άτομο αρχίσει να παίρνει το ναρκωτικό, έχει αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει από τα δίχτυα του, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Σωματικά, διεγείρει σημαντικούς υποδοχείς (καταλήξεις νεύρων που εντοπίζουν τις  αλλαγές στο σώμα) μέσα στον εγκέφαλο. Αυτοί οι υποδοχείς με τη σειρά τους, προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας στο οποίο οι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα ανοχή. Μόνο με μεγαλύτερες δόσεις και συχνότερη χρήση μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σήμερα, η κοκαΐνη αποτελεί μια παγκόσμια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων. Οι χρήστες της ανήκουν σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ακόμα και σε μαθητές οκτώ ετών.

Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, συμφόρησης, εγκεφαλικής αιμορραγίας ή καρδιακής προσβολής. Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες εθισμένες στην κοκαΐνη, έρχονται σ’ αυτό τον κόσμο εθισμένα και τα ίδια. Πολλά γεννιούνται με αναπηρίες και πληθώρα άλλων προβλημάτων.

Γιατί η κοκαΐνη είναι τόσο εθιστική;

Μετά τη μεθαμφεταμίνη η κοκαΐνη δημιουργεί την μεγαλύτερη ψυχολογική εξάρτηση από οποιαδήποτε άλλο ναρκωτικό. Διεγείρει τα βασικά κέντρα της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο και δημιουργεί ακραία κατάσταση ευφορίας.

Διεθνείς Στατιστικές

Η κοκαΐνη είναι το δεύτερο πλέον διακινούμενο παράνομο ναρκωτικό στον κόσμο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση, η κοκαΐνη, είναι και στη Ευρώπη, το δεύτερο πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό. Μεταξύ των νέων (15 έως 34 ετών), εκτιμάται ότι 7,5 εκατομμύρια έχουν  πάρει κοκαΐνη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, 3,5 εκατομμύρια μέσα στο τελευταίο χρόνο και 1,5 εκατομμύριο τον τελευταίο μήνα.

 

*Άρθρο του Δαμιανού Δουίτση (www.oasis.org.gr)

 

Originally posted 2017-12-05 18:55:02.