Επιστήμονες ανακάλυψαν “κρυμμένο γονίδιο” στον γενετικό κώδικα του Νέου Κορονοϊού 2019 (SARS-CoV-2, ανοίγοντας νέο δρόμο για την μελέτη των χαρακτηριστικών του.

Το αλληλοεπικαλυπτόμενο γονίδιο ονομάζεται ORF3d και βρέθηκε κρυμμένο εν μέσω της δομής των νουκλεοτιδίων του ιού – των δομικών μονάδων του DNA και RNA – και παρέμενε αφανές μέχρι σήμερα.

“Ένα αλληλεπικαλυπτόμενο γονίδιο (ή OLG) είναι ένα γονίδιο του οποίου η εκφραζόμενη νουκλεοτιδική αλληλουχία επικαλύπτει μερικώς με την εκφραζόμενη νουκλεοτιδική αλληλουχία ενός άλλου γονιδίου”, διαβάζουμε.

Στην πράξη, με όρους μεγέθους γονιδιώματος, ο SARS-CoV-2 και οι συγγενείς του κορονοϊοί εμφανίζονται μεταξύ των πιο εκτεταμένων σε μήκος RNA ιών που βρίσκονται στην φύση. “Έτσι, είναι πιο επιρρεπείς σε γονιδιακά κόλπα (genomic trickery) σε σχέση με άλλους RNA ιούς, διαβάζουμε στην μελέτη.

Η σημασία της ανακάλυψης

Τα αλληλοεπικαλυπτόμενα γονίδια είναι σχετικά συχνά, ιδίως στους RNA ιούς όπως ο Νέος Κορονοϊός 2019, με την ανακάλυψη αυτού μόνου να μην είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο. Αυτό που έχει καθοριστική σημασία είναι πως τώρα μπορεί να ανοίξει πλατύτερα ο δρόμος για την θεραπεία και τον ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό.

Η άγνοια της ύπαρξης αλληλοεπικαλυπτομένων γονιδίων δημιουργεί κίνδυνο να παραβλέψουμε κρίσιμες όψεις της ιολογικής ταυτότητας και συμπεριφοράς, τονίζει ο Τσέις Νέλσον, που ηγείται της έρευνας.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση του Νέλσον που σημειώνει πως το γονίδιο “έχει εξελιχθεί πρόσφατα”. Εξίσου κρίσιμη λεπτομέρεια: το κρυμμένο γονίδιο ενεργοποιεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση με αντισώματα.

“Εξελιγμένος ιός”

Δεδομένου πως ο Νέος Κορονοϊός 2019 έχει 15 γνωστά γονίδια, η ανακάλυψη ενός ακόμα, ηχεί επιστημονικό συναγερμό τόσο για την ανάπτυξη φαρμάκων, όσο και για την αξιοπιστία των πειραματικών εμβολίων που ανακοινώνονται ή ήδη χορηγούνται.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, που αναμφίβολα θα συζητηθεί, είναι πως το κρυμμένο γονίδιο έλειπε από τον αρχικό ιό SARS-CoV, που προκάλεσε τις επιδημίες του 2020 και 2004, γεγονός που εξηγεί την αυξημένη του δυνατότητα να μεταδίδεται στους ανθρώπους…

Στηρίξτε μας με μια δωρεά