Η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Πεκίνου επηρεάζει τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων ομίλων. Αυτό αποτυπώνεται στην απροθυμία τους να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το επόμενο δωδεκάμηνο. Μόνο το 46% των διευθυνόντων συμβούλων φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον για τις εξαγορές. Αυτό το ποσοστό είναι κατά 10% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2017. Επιπλέον, είναι το χαμηλότερο ποσοστό κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως της αβεβαιότητας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., η συγκεκριμένη χώρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση ως επιλογή εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ πέρυσι ήταν στην πέμπτη. Πρώτες είναι οι ΗΠΑ. Στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση ακολουθούν ο Καναδάς, η Γερμανία και η Γαλλία. Η εν λόγω χώρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Παγκόσμιο βαρόμετρο εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δραστηριότητα στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις είναι οι νέες νομοθετικές διατάξεις και ρυθμίσεις και η πολιτικοοικονομική αστάθεια. «Οι δασμοί, η κλιμάκωση της έντασης στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας και οι προβληματισμοί για τις συνέπειες του Brexit ωθούν κάποιες εταιρείες να τηρήσουν στάση αναμονής»www.grecobooks.com

«Οι επικεφαλής των εταιρειών διστάζουν, παρότι είχαν πολύ καλά κέρδη το πρώτο εξάμηνο, άρα διαθέτουν ρευστό να κάνουν εξαγορές, και παρότι σε πολλούς κλάδους είναι επιβεβλημένο να υπάρξει συσπείρωση δυνάμεων. Όπως δείχνει η έρευνά μας, το 2018 θα κλείσει με σαφώς λιγότερες επιχειρηματικές συμφωνίες από όσες κλείστηκαν στις αρχές του». Δήλωσε ο Στιβ Κρούσκος, αντιπρόεδρος διεθνών δραστηριοτήτων της ΕΥ.

 

 

Originally posted 2018-10-11 10:10:53.