Με μεγάλη θλίψη, γράφουμε για να μοιραστούμε την είδηση ​​ότι ο Δρ Lester M. Salamon πέθανε την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021.

Η συλλογική μας απώλεια θα έχει απήχηση στον μη κερδοσκοπικό και τρίτο τομέα της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ Salamon πρωτοστάτησε στην εμπειρική μελέτη του μη κερδοσκοπικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνεργασία με εκτεταμένο δίκτυο συναδέλφων.

Θα τον χαρακτήριζα “αυθεντικό νομπελίστα” των κοινωνικών και οικονομικών επιστημών.

Η έρευνά του ήταν θεμελιώδης για τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Μπήκε στον τομέα της μη κερδοσκοπικής έρευνας κάπως τυχαία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως καθηγητής πολιτικών επιστημών που έγινε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ως Αναπληρωτής Αναπληρωτής Διευθυντής στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Carter, ο Δρ Salamon αναγνώρισε την έλλειψη συστηματικών πληροφοριών που διατίθενται σχετικά με τις ροές κρατικής χρηματοδότησης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών- αυτό που ήταν τότε πολύ λίγο- γνωστή γωνιά της οικονομίας. Εμπειρικά ξεκίνησε μια αναζήτηση για τα βασικά οικονομικά δεδομένα σχετικά με το εύρος, τη δομή, τη χρηματοδότηση και τον ρόλο του τρίτου τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι λείπουν επίσης σε σχεδόν κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

Αφιέρωσε τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του στην ιδέα ότι η η εξασφάλιση, η συστηματοποίηση και η θεσμοθέτηση βασικών οικονομικών δεδομένων σχετικά με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, την κοινωνική οικονομία και τα ιδρύματα της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και η εθελοντική εργασία στα υπάρχοντα διοικητικά συστήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της κατανόησης και της αξιοπιστίας προς αυτό το σημαντικό σύνολο θεσμών και για την ανάπτυξη υγιούς δημόσιας και οικονομικής πολιτικής.Μου δώρισε το τελευταίο εμβληματικό του έργο και τον αποχαιρετώ ως πηγή της κύριας έμπνευσης της Διδακτορικής μου Διατριβής.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.