Τι είναι ο χώρος και τι ονομάζουμε μορφή; Ποια είναι η διαφορά τους και πως επηρεάζεται η αρχιτεκτονική;

Η μορφή είναι ιδιότητα των αντικειμένων. Τα αντικείμενα έχουν παρουσία, είναι οντότητες. Ίσως άψυχα μεν, αλλά με τη παρουσία τους επηρεάζουν το χώρο. Το βλέμμα μας συχνά μαγνητίζεται από αντικείμενα που δεν είχαμε σκοπό να κοιτάξουμε.

Ο χώρος εμπεριέχει ζωή. Συμβαίνουν πράγματα στο πεδίο του. Το κτίριο είναι αντικείμενο εξωτερικά και χώρος εσωτερικά. Τα πράγματα που συμβαίνουν στο εσωτερικό του, κάνουν τη παρουσία του περισσότερο αισθητή. Ένα μεγάλο κτίριο που αποκρύπτει το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του μοιάζει με άψυχο γίγαντα (Mέγαρο Mουσικής Θεσσαλονίκης).grecobooks-1

Η πολυκατοικία θυμίζει ογκώδες κουτί. Η επανάληψή της είναι καταθλιπτική. Δυστυχώς μια αφηρημένη ιδέα έχει επαναληφθεί ατελείωτα και όταν έρχεται σε διάλογο με το περιβάλλον χρήζει τροποποίησης.

Κάθε σπόρος φυτού αποτελεί αρχέτυπο. Όσο το φυτό αναπτύσσεται, το περιβάλλον του αλλάζει αυτό το αρχέτυπο. Κανένα φύλλο δένδρου δεν είναι ίδιο. Κατασκευάζοντας όμοια αντικείμενα αρνούμαστε τη ζωτική επιρροή του περιβάλλοντος, νεκρώνουμε τον χώρο.

Η επανάληψη αντικειμένων και διαστημάτων δημιουργεί ρυθμό. Όταν παραμένουν αναλλοίωτα ο ρυθμός γίνεται νεκρός και καταναγκαστικός (π.χ. μια σκάλα). Μουσικά ο ρυθμός πλημμυρίζει με επιθυμία τη ψυχή και καταπατά την ατομική κρίση. Τα στρατιωτικά αγήματα χρησιμοποιούν τύμπανα.

Όπως τα έντονα χρώματα έτσι και ο ρυθμός μας σκλαβώνει. Για την απελευθέρωση μας, τόσο τα αντικείμενα όσο και τα μεταξύ τους διαστήματα οφείλουν να μεταμορφωθούν. Όχι όμως ανεξέλεγκτα, αλλά κρατώντας μία μεταξύ τους αναλογία. Μεταμόρφωση λοιπόν ως προς τις διατάσεις, τα υλικά, τα χρώματα, τις υφές, τα σχήματα και τον προσανατολισμό. Ο ρυθμός είναι το πρώτο ερέθισμα μετατροπής, η μεταμόρφωση το εξελίσσει.

Originally posted 2018-04-04 13:35:00.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".