Στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου βρίσκονται στοιβαγμένοι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σε έναν χώρο που με δυσκολία μπορεί να φιλοξενήσει 2.000. Καθημερινά προστίθενται κι άλλοι από εκείνους που είχαν την τύχη να περάσουν ζωντανοί τα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Οι φωτογραφίες μαρτυρούν τις δυσκολίες. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε πλήρη αντιδιαστολή με την πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που φωτογραφίζεται και διαχέεται μέσω των κοινωνικών μέσων και των ΜΜΕ περισσότερο από τις εικόνες που απεικονίζουν τις δυσκολίες των λιγότερο ευνοημένων Ελλήνων.

Οι περισσότεροι από εκείνους που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν είναι πλούσιοι, ούτε ευνοημένοι από την τύχη. Είναι καθημερινοί άνθρωποι που υποφέρουν από την ελληνική κρίση και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν απέχουν τόσο πολύ από τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Ολόκληρη η χώρα για κάποιους Έλληνες θυμίζει την Μόρια της Λέσβου. Ζουν με όνειρο να φύγουν από εδώ και αισθάνονται ανασφάλεια. Νιώθουν πως ο τόπος τους κυνηγάει και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης. Η βία έχει πολλά πρόσωπα, ένα είναι αυτό που βιώνουν οι απελπισμένοι πρόσφυγες του πολέμου, ένα άλλο είναι η φτώχεια που αναγκάζει τόσο τους ξένους όσο και τους Έλληνες να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλη χώρα. Το κρύο δεν κάνει διακρίσεις ούτε στις παγωμένες σκηνές των προσφυγικών καταυλισμών, ούτε στα παγωμένα σπίτια των Ελλήνων που δεν θα μπορέσουν και φέτος να ζεστάνουν τις οικογένειές τους.

Η δυστυχία δεν κάνει διακρίσεις. Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το προσφυγικό ζήτημα είναι γροθιά στο μαλακό υπογάστριο όσων διαχειρίζονται την τύχη της ανθρωπότητας. Εξίσου άβολα είναι και τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν πως ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η αισιοδοξία της Κυβέρνησης για τη βελτίωση της οικονομίας και την επίλυση του προσφυγικού δεν αποτυπώνονται ούτε μέσα ούτε έξω από τη Μόρια. Σαν την Μόρια υπάρχουν πολλά σημεία στη χώρα. Κάποια αφορούν σε ξένους, κάποια σε Έλληνες. Δεν ξέρω πόση σημασία έχει. Ξέρω πως σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος. Καλά Χριστούγεννα!

Originally posted 2017-12-24 10:14:15.