Γράφει η Μαρία Σόνους-Αθανασιάδου

Με αφορμή, ότι σήμερα, 24 Μαΐου, στις περισσότερες σλαβικές χώρες, συμπεριλαμβάνοντας και τη Ρωσία, κάθε χρόνο γιορτάζεται η μέρα της Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τα ονόματα των δύο Ισαποστόλων αδελφών, του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, θα ήθελα να ανατρέξουμε στο έτος 2013 που ήταν αφιερωμένο στους δυο διαφωτιστές των Σλάβων και δημιουργών του σλαβικού (κυριλλικού) αλφαβήτου.

Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Θεσσαλονίκη

Το 2013 ανακηρύχθηκε ως Έτος του Κυρίλλου και του Μεθοδίου λόγω συμπλήρωσης 1150 χρόνων από την έναρξη του ιεραποστολικού τους έργου για τη διάδοση του χριστιανισμού στη Μοραβία (863 μ. Χ.) μετά από το αίτημα του Σλάβου ηγεμόνα της Μοραβίας, Ροστισλάβου.

Είναι γνωστή η Οικουμενική αναγνώριση των δυο Αγίων αδελφών, γεννημένων στη Θεσσαλονίκη, τον 9ο αιώνα, από επιφανή, ευσεβή και ενάρετη οικογένεια (827–828 μ. Χ. ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος 815–820 μ.Χ.) και, ως συνέπεια, η χρονιά αυτή έγινε για τη Θεσσαλονίκη ακόμα πιο σημαντική, τιμώντας την ιεραποστολική δράση των δύο Αγίων με σειρά εκδηλώσεων.

Το άγαλμα του Κυρίλλου και του Μεθοδίου στη Θεσσαλονίκη, δωρεά των Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης (γλύπτης Αλεξέι Αρχίποβ)

Χαρακτηριστικό των εορτασμών ήταν και η έλευση στη μητρόπολη της Μακεδονίας ενός αγάλματος από την Αγία Πετρούπολη, με την οποία η Θεσσαλονίκη έχει υπογράψει το 2002 Σύμφωνο Φιλίας – Συνεργασίας. Το άγαλμα, που έχει τη μορφή των δύο Ιεραποστόλων (γλύπτης Αλεξέι Αρχίποβ), τοποθετήθηκε επί της παραλιακής  λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, διπλά στο φερώνυμο ναό των Αγίων.

Πρόκειται για μια δωρεά του Εθνικού Συνδέσμου Ελλήνων Αγίας Πετρούπολης «Πετρόπολης» (πρόεδρος: Χαράλαμπος Απατσίδης) προς τη Θεσσαλονίκη.

Originally posted 2019-05-24 12:51:27.

Written by

Μαρία ΣΟΝΟΥΣ

Η Μαρία Αθανασιάδου (ΣΟΝΟΥΣ) αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλους του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Νασιούλα και την παράταξη "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη". Η Μαρίνα Αθανασιάδου είναι πρώην αρχισυντάκτρια ρωσόγλωσσου περιοδικού πανελλαδικής εμβέλειας και ρωσόγλωσσου ιντερνέτ-πορταλ, είναι μεταφράστρια, δημοσιογράφος και διερμηνέας. Σήμερα, συνεργάζεται με την Ellinair (inflight magazine), καθώς και με τον ιστότοπο www.grekomania.ru.