Ελεύθερος υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε το περασμένο Σάββατο, μετά την απολογία του σε ειδικό ανακριτή οικονομικών εγκλημάτων, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής, που συνελήφθη την Τρίτη, ως λογιστής, για «φακελάκι» σε εφοριακό. Μαζί του, αφέθηκαν ομοίως ελεύθεροι με τον ίδιο όρο ένας συνεργάτης του και η εφοριακός της Δ’ ΔΟΥ για την οποία προορίζονταν τα χρήματα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η υπόθεση έχει ομολογουμένως προκαλέσει ένα είδος… σοκ στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο κ. Αβαρλής, εκλεγμένος με την παράταξη του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα αλλά προερχόμενος από την Αριστερά, είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρόσωπο στην πόλη. Στη διαδρομή του ουδέποτε είχε δώσει δείγματα ή δημιουργήσει υπόνοιες για εμπλοκές σε «κομπίνες» και «λαδώματα».

Ωστόσο, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία εις βάρος του φαίνεται πως είναι συντριπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει καταγραφή βίντεο με εικόνα και ήχο που τον εμφανίζει να ζητά χρήματα («φακελάκι» δηλαδή) από παλαιό πελάτη του φαρμακοποιό για να χρηματίσει εφοριακό του δικαστικού τμήματος της Δ’ ΔΟΥ προκειμένου να κλείσει οικονομικές υποχρεώσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Το βίντεο καταγράφηκε από ένα… κουμπί-κάμερα που είχαν τοποθετήσει αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος στο πουκάμισο του φαρμακοποιού, ο οποίος και κατήγγειλε τον εκβιασμό του. Αξιοσημείωτο επίσης και ιδιαίτερα επιβαρυντικό, ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμιά φορολογική εκκρεμότητα του πελάτη, αν και του είχε γίνει έλεγχος στο παρελθόν.

Ομως, ο ίδιος όταν του ζητήθηκαν τα χρήματα από το λογιστικό γραφείο του κ. Αβαρλή αναζήτησε στην εφορία τις οικονομικές του υποχρεώσεις και διαπίστωσε πως… δεν είχε καμιά, οπότε κατέφυγε στην αστυνομία που έστησε την επιχείρηση εξάρθρωσης της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της και φυσικά στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που υπέβαλε στον εισαγγελέα.

Ο κ. Αβαρλής, απολογούμενος στις Αρχές, φέρεται να ομολόγησε ότι οργάνωσε την υφαρπαγή των χρημάτων από τον επί 15ετία πελάτη του φαρμακοποιό, όμως όπως ισχυρίστηκε, για να εισπράξει εν τέλει χρήματα που του όφειλε από το παρελθόν για προσφερόμενες λογιστικές υπηρεσίες και δεν του απέδιδε. Ηταν δηλαδή «χρωστούμενα»…

Σε ό,τι αφορά την εμπλεκόμενη εφοριακό, μπορεί στον ανακριτή να υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είχε ιδέα και καμιά συμμετοχή στην υπόθεση, όμως προανακριτικά, στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας φέρεται να έχει παραδεχθεί την εμπλοκή της. Οσο για τον άλλο λογιστή-συνεργάτη του κ. Αβαρλή, αυτός φαίνεται πως ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας σε αυτό το… όχι και τόσο εμπνευσμένο σχέδιο είσπραξης της οφειλής, όπως υποστήριξαν, αφού στα χέρια του οι αστυνομικοί βρήκαν τον φάκελο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που αποτελούσαν μέρος από το «φακελάκι» που είχε ζητηθεί.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, παρότι αφέθηκαν ελεύθεροι με έναν και μόνο περιοριστικό όρο, δεν φαίνεται να έχουν πείσει τις διωκτικές αρχές για τους ισχυρισμούς τους. Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες υποθέσεις, αλλά και ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων προσώπων. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η αναφορά στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι «οι έρευνες για την πλήρη διακρίβωση της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της συμμετοχής σε αυτήν και άλλων ατόμων, συνεχίζονται».