Ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόβσκι δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση Alpha ότι η μελλοντική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τεθεί σε αναμονή, μέχρις ότου επιτραπεί στα Σκόπια να ανοίξουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή κλονίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που εναντιώθηκε προσχηματικά στην επικύρωση της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και δηλώνει έκτοτε σε όλους τους τόνους πως θα την σεβαστεί και ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε πως υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης ή συνολικής λύσης της.

20190728_170453_0000.png

Μείζον ερώτημα ανακύπτει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας των Σκοπίων και τον επερχόμενο Πρωθυπουργό να αμφισβητούν τις Πρέσπες, πώς νιώθει που είναι πια ο μόνος που “σέβεται και εφαρμόζει την Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ”; Ήδη φωνές στην Ελλάδα ζητούν την παραίτηση Μητσοτάκη, την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με βάση το άρθρο 41, την προκήρυξη εκλογών με ζητούμενο την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών από επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο Pendarovski μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης Zaev, αυτό συνιστά ένα σημαντικό νέο πλήγμα στην επιβαλλόμενη αλλαγή ονόματος. Ο Zaev άρχισε να εφαρμόζει την εγχώρια ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, παρά το άρθρο της Συνθήκης της Πρέσπας που συνδέει την εφαρμογή του με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Το σοκ από τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να έχει προκαλέσει άγχος στην κυβέρνηση των Σκοπίων (και της Ελλάδος).

“Μιλώντας για το σύνολο του πακέτου, εφαρμόσαμε ήδη το νέο όνομα στο εσωτερικό και μπορώ να σας πω ότι ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για εμάς”, είπε ο Pendarovski στον Alpha.

Ο Πενταρόφσκι επέμεινε ότι ολόκληρος ο σκοπός της συμφωνίας ήταν να απεμπλακεί η ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και είπε ότι δεν είναι καθόλου δίκαιο να βλέπουμε και πάλι τις συνομιλίες να βαλτώνου. «Θέλαμε να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά τώρα δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, ο διεθνής γραμματέας του Timco Mucunski, επίσης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας, κατέστησε σαφές ότι η συνθήκη της Πρέσπας θα αμφισβητηθεί από τα Σκόπια. Ο Μουκούνσκι, ο οποίος αρνείται να χρησιμοποιήσει το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, δήλωσε ότι θα γίνει ευκολότερο να αλλάξει σε “Μακεδονία,¨όταν η πΓΔΜ βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.