Μια γυναίκα στον κόσμο των επιχειρήσεων πρέπει να φέρνεται σαν κυρία, να ενεργεί σαν άντρας και να δουλεύει σαν σκυλί.

ΜΠΑΛΤΖΗ

Η Ευαγγελία Μπαλτζή είναι εξαγωγέας και όχι μόνο!Προβληματίζεται ,ανησυχεί ,αλλά και προετοιμάζεται,για τη νέα εποχή της ταχύτητας και μίας εντελώς διαφορετικής πραγματικότητας από  αυτήν ,την οποία γνώρισε και γαλουχήθηκε. Είχα τη τύχη να τη γνωρίσω κατά τη διάρκεια της FOODEXPO –Έκθεσης τροφίμων – στην Αθήνα!Απλή ,αλλά με αρχοντιά με προσκάλεσε να πιούμε έναν καφέ με κέρασμα το’’ chutney’’ σύκου και να μιλήσουμε,για εξαγωγές καθώς και για την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης στην Καλαμάτα – μιας ιστορίας  που κρατάει τα σκήπτρα του “επιχειρειν” από το 1910 ! Αφού απήλαυσα τον φρεσκοκομμένο Ελληνικό καφέ και τη μοναδική καλαματιανή φιλοξενία, άρχισα τις ερωτήσεις. 

 

 Λ.Κ: Κα Εύα είστε μία πολυσχιδής προσωπικότητα ως γυναίκα , σύζυγος , μητέρα ,αλλά και άνθρωπος που νοιάζεται και ασχολείται με τα κοινά! Θέλω να μου πείτε τι αγαπάτε σε κάθε ιδιότητα που σας προσδίδουν και γιατί.

Ε.Μ : Από μικρή ηλικία μπήκα στη ζωή με όλα τα μέτωπα «ανοιχτά». Έγινα μητέρα, ως άνθρωπος και ως σύζυγος είχα πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις και παράλληλα έπρεπε να δραστηριοποιηθώ στην οικογενειακή επιχείρηση, μετά την απώλεια του παππού και του πατέρα μου. Όλες μου τις ιδιότητες τις αντιμετωπίζω με υπευθυνότητα ,αλλά και με το ίδιο κέφι.Κι επειδή πολλές φορές η καθημερινότητα ήταν πολύ πιεστική , ακολούθησα ένα χρυσό κανόνα. ’’First comes first’’.

 Λ.Κ : Η γυναίκα στην εποχή μας κέρδισε τη χειραφέτηση, αλλά έχασε το γυναικείο της αυθορμητισμό.Ως μία γυναίκα που έχει συλλέξει τις εμπειρίες της στη ζωή, τι θα πρεπε να κάνουμε , ώστε ν’ αντιστραφεί το αρνητικό ισοζύγιο;

 Ε.Μ: Δεν το αντιμετώπισα ποτέ έτσι. Η χειραφέτηση δε θα πρεπε να είναι αντίπαλος σε όλες τις ιδιότητες της γυναικείας προσωπικότητας. Τα κρατάμε όλα! Την αγωνιστικότητα, την ευαισθησία, τα προσωπικά μας θέλω, τη μητρότητα, τον έρωτα! Πάνω απ’ όλα πρέπει να σεβόμαστε τη φύση μας. Είμαστε τρυφερές , όσο ένα τριαντάφυλλο , αλλά και γενναίες αφού προχωράμε στο μονοπάτι της μητρότητας!

 Λ.Κ :  1η Απρίλη !Ο μήνας της Άνοιξης! Εσείς με τι ερωτεύεστε;Εάν είσαστε ένα χρώμα ποιο θα ήσασταν και γιατί;Πού πάει η αγάπη ,όταν χάνεται;

Ε.Μ: Είμαι πολύ ανοιχτός άνθρωπος.Είμαι ερωτευμένη με όλα. Ακόμα και με την Άνοιξη που με «ταλαιπωρεί» απ’ όλες τις άλλες εποχές του χρόνου, γιατί έχω άσθμα.Μου αρέσουν τα ζωηρά χρώματα της φύσης της πατρίδας μας και τα «αναπαράγω» και στους εσωτερικούς χώρους.Στο σπίτι , στο γραφείο. Έστω και μ’ ένα μπουκέτο λουλούδια.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ… ΔΕ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ!ΟΤΑΝ ΤΗ ΔΙΝΕΙΣ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΕ ΕΣΈΝΑ!

Πώς το χε πει ο Πικάσο. «Ας βρούμε το χάρισμα μας και υποχρέωσή μας είναι να το μοιράσουμε»!

Λ.Κ : Το πολιτικό κάδρο της χώρας – εάν απεικόνιζε μία θάλασσα- γέρνει προς τ’ αριστερά .Κοινώς τα κάναμε μούσκεμα καθολικά.Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι δεν διαπραγματεύτηκαν όπως θα έπρεπε. Έτσι βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα σαν λαός , ως χώρα. Ο οικονομικός κανιβαλισμός είναι πλέον απτή πραγματικότητα .Οι κοινωνικές δυσμορφίες αναπλάθουν και συνθέτουν εκ νέου το ανθρωπογεωγραφικό ανάγλυφο.Στα μάτια ενός επιχειρηματία ,πώς διαφαίνεται το μέλλον και πώς στο βλέμμα μίας μητέρας;

 

Ε.Μ: Η θάλασσα αυτή είναι ,για πολλά χρόνια ταραγμένη έως τρικυμιώδης.Ας μη ξεχνάμε όμως ότι είμαστε κληρονόμοι του κυττάρου του « Οδυσσέα», όπως συνηθίζω να λέω.Είναι λίγο μοιραίο αυτό. Ως επιχειρηματίας λέω μόνο , ότι με τις σωστές κινήσεις και την προετοιμασία πολυεπίπεδα, μπορούμε να πετύχουμε υψηλούς στόχους! Ως μητέρα μαθαίνω στα μέλη της οικογένειάς μου το « ευ αγωνιζεσθαι» και περιμένω να με δικαιώσουν!Σε γενικές γραμμές , αυτό το ταλέντο να βλέπω το μέλλον το απεμπόλησα εδώ και καιρό!Μου είναι προτιμότερο να ζω τη στιγμή!

 

Λ.Κ : Στις δύσκολες στιγμές σας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Λέτε κάτι, σκέφτεστε κάτι; Πώς αντιμετωπίζετε το αιφνίδιο κακό; Υπερτερεί η λογική ή το συναίσθημα σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα σας;

 

Ε.Μ: Είναι απίστευτα απλό , αλλά έχει αποδειχτεί ασύγκριτα αποτελεσματικό!Πέφτω ,για ύπνο ξέπνοη από τη λαίλαπα των συναισθημάτων που μ’ έχουν κατακλύσει. Όταν ξυπνάω η λογική έχει πάρει τη θέση του ισχυρού! Με ψυχραιμία και καλή ανάλυση δεδομένων αναζητώ λύσεις στο οποιοδήποτε θέμα ή κατάσταση!

 

Λ.Κ : Ελαιόλαδο- Σύκα φρέσκα- Αγκινάρες. Ένα εργοστάσιο θρύλος ,μιας και από το 1910 πρωτοστατεί στη μεταποίηση και στις εξαγωγές! Πιστεύετε ότι γίνονται προσπάθειες εξωστρέφειας, ώστε να επικοινωνήσουμε ακόμη καλύτερα το « Ελληνικό Προϊόν » και να επιτευχθούν πωλήσεις μέσω της προστιθέμενης αξίας που θα του δώσουμε;

Ε.Μ : Εμείς είμαστε από πάντα εξαγωγείς.Το θεωρώ τίτλο τιμής και ευθύνης να είσαι εξαγωγέας –ειδικά στις δύσκολες συνθήκες της Ελλάδας-Αρνούμαι να δηλώσω κάτι άλλο, ως επαγγελματική ιδιότητα! Γίνονται αρκετά σημαντικά βήματα, ώστε να συναγωνιστούμε εφάμιλλα , άλλες χώρες, αλλά θέλει επίμονη και συντονισμένη στρατηγική ,για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα!

Λ.Κ : Με μία φράση:Τι δεν διαπραγματεύεται με τίποτα η Εύα;

Ε.Μ : Να κάνω ανιδιοτελείς συμψηφισμούς.

 

Λ.Κ : Τα χρόνια περνούν.Οι εμπειρίες αυξάνονται.Υπάρχει κάτι ακόμα που δεν κάνατε,αλλά είναι το μεγάλο σας απωθημένο;Βάλτε μας στ’ όνειρό σας ,για λίγο.Τι βλέπουμε εκεί;

 

Ε.Μ : Πραγματικά δεν έχω απωθημένα! Περιμένω τώρα τις εγγονούλες μου.Θέλω να διατηρήσω δυνάμεις και κέφι , ίσως να κάνω μερικά ταξίδια ακόμη σ’ αυτόν τον υπέροχο πλανήτη!

Λ.Κ : Καλαμάτα.Τι σημαίνει ,για σας; Πείτε ότι είστε η Πρωθυπουργός της Ελλάδας,για ένα χρόνο. Ποιο θα ήταν το σημαντικότερο έργο που θα εκπονούσατε ,για την Καλαμάτα και ποιο στην υπόλοιπη Ελλάδα;

 

Ε.Μ : Σαφέστατα ένας χρόνος δε φτάνει με τίποτα, για όλα όσα πρέπει να γίνουν .Ούτε για την Καλαμάτα, αλλά ούτε για την Ελλάδα!Τι είναι η Καλαμάτα για μένα; Θα το πω απλά , όπως το νιώθω.

Το ’’origin brand ’’το κάναμε γνωστό ,για τα όσα προανέφερες. Τα σύκα, τις ελιές και το λάδι.Η Καλαμάτα είναι η πόλη που γεννήθηκε η μητέρα μου και έτριζε η άσφαλτος.Η “California” της Ελλάδος!

Είναι ο τόπος μου, το σπίτι μου, τα δέντρα μου.οι άνθρωποι μου!

 

 Λ.Κ : Πότε αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με τα κοινά;

Ε.Μ : Νομίζω τότε που, μαθήτρια ακόμη, κατεβήκαμε στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκείνα τα τρομερά χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ο άντρας μου και οι μεγάλες προσωπικότητες που ευτύχησα να γνωρίσω. Ήταν μεγάλη έμπνευση…! Δυστυχώς οι περισσότεροι δε ζουν πια.

 

Λ.Κ : Η Μεσογειακή διατροφή –βάση μελετών και στατιστικών στοιχείων- κερδίζει τις εντυπώσεις σε μεγάλη μερίδα του αγοραστικού τουριστικού κοινού.Γνωρίζετε ότι το “budjet” που δίνουν οι τουρίστες , ως προς την αγορά Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων φτάνει μόλις και μετά βίας το 6%, ενώ σε άλλες χώρες της Μεσογείου – Ιταλία- ξεπερνά το 65%. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;Μήπως θα πρεπε να αναθεωρήσουμε την προσέγγισή μας απέναντι στο συγκεκριμένο τοπόσημο ;

Ε.Μ: Αυτό όντως κρίμα που συμβαίνει,γιατί τα προϊόντα μας πραγματικά υπερτερούν!Δεν ήξερα ότι τα ποσοστά είναι τόσο πενιχρά , για μας.Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί , έχουν ξεκινήσει σοβαρές προσπάθειες ,να γίνουν ακόμη καλύτεροι και αγωνίζονται πολύ πιο υπεύθυνα και με τεχνογνωσία επάνω στο αντικείμενό τους. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα , οι τουρίστες θα θελήσουν να πάρουν πίσω στο σπίτι τους , αρκετές Ελληνικές γεύσεις!

Λ.Κ : Για την παρακαταθήκη ονείρων μας.Θα ήθελα 5 λέξεις από το κώδικα αξιών σας!

 

Ε.Μ : 1) Εντιμότητα

2) Σεβασμός στη φύση, στους ανθρώπους, στα ζώα

3) Γνώση

4) Δουλειά

5) Αγάπη

 

Λ.Κ : Κα Εύα , πραγματικά σας ευχαριστώ από την καρδιά μου!

 

Με αγάπη

Λένα