ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΙΣ

Η λέξη Κάνναβη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα μείγμα από αποξηραμένα φύλλα, μίσχους, λουλούδια και σπόρους του φυτού της Ινδικής Κάνναβης.

Το Χασίς είναι μία συγγενική μορφή του ναρκωτικού που φτιάχνεται  από τις ρητίνες του ινδικού φυτού Κάνναβη. Ο όρος Κάνναβη αναφέρεται σε όλα τα ναρκωτικά τα οποία προέρχονται από την ινδική κάνναβη συμπεριλαμβανομένης της Κάνναβη και τους Χασίς. Ανεξάρτητα από το όνομα αυτό το ναρκωτικό είναι ένα παραισθησιογόνο – μία ουσία η οποία διαστρεβλώνει τον τρόπο που το μυαλό αντιλαμβάνεται τον κόσμο στον οποίο ζει το άτομο.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ

Η Κάνναβη είναι το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό στον κόσμο. Μία έρευνα το 2006 στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι το 20% τους πληθυσμού είχε κάνει χρήση μαριχουάνας ή χασίς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Η Κάνναβη συνήθως καπνίζεται όπως ένα τσιγάρο αλλά μπορεί επίσης να καπνιστεί σε πίπα. Όταν ένα άτομα καπνίζει ένα τσιγαριλίκι συνήθως αισθάνεται την επίδρασή του μέσα σε μερικά λεπτά. Οι άμεσες αισθήσεις – οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, η κίνηση, η ισορροπία και μία ονειρική πλασματική κατάσταση του μυαλού – κορυφώνονται μέσα στα πρώτα 30 λεπτά. Αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα συνήθως εξαφανίζονται σταδιακά μέσα σε δύο με τρεις ώρες αλλά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ανάλογα με την ποσότητα που παίρνει ο χρήστης, την ισχύ του THC και την παρουσία άλλων ναρκωτικών στο μείγμα.

 

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Το αλκοόλ αποτελείται από μία μόνο ουσία: την αιθανόλη. Η Κάνναβης περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές χημικές ουσίες και χημικά που προκαλούν καρκίνο. Το κύριο συστατικό το οποίο επηρεάζει το μυαλό είναι το THC. Σε αντίθεση με τους καπνιστές τσιγάρων αυτοί που καπνίζουν τσιγαριλίκια έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και να κρατούν τον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση του ναρκωτικού, επιδεινώνοντας τη ζημιά στους πνεύμονες.

Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες ενώ το THC παραμένει στο σώμα επί εβδομάδες ή και μήνες ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα της χρήσης. Το THC βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, το αλκοόλ όχι.

Δεν έχουμε την πρόθεση να υποτιμήσουμε τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ η οποία μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. Οι χρήστες παρόλαυτά πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι τα χημικά συστατικά που περιέχονται στην κάνναβη ορισμένα από τα οποία είναι καρκινογόνα παραμένουν στο σώμα για μεγάλα διαστήματα μετά τη χρήση.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 160.000.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν κάνναβη. Από τους ενήλικες 26 ετών και άνω οι οποίοι έκαναν χρήση κάνναβης πριν την ηλικία των 15 ετών, το 62% προχώρησε στη χρήση κοκαϊνης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το 9% προχώρησε στη χρήση ηρωίνη και το 54% έκανε μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Μετά το αλκοόλ η Κάνναβη είναι η δεύτερη κατά σειρά ουσία που ανιχνεύεται στον οργανισμό των οδηγών που εμπλέκονται σε μοιραία αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Originally posted 2018-05-07 12:05:21.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.