Εμφανής αμηχανία επικρατεί στις τάξεις τους κυβερνώντος κόμματος από το μέγεθος της εκλογικής ήττας την οποία υπέστη στις αναμετρήσεις για την ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το αποτέλεσμα κρίθηκε μη διαχειρίσιμο, οδηγώντας στην επίσπευση των εθνικών εκλογών. Αν βασιστούμε σε επαναλαμβανόμενα παραδείγματα από εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, η διαφορά των 9,5% μονάδων ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική της είσπραξης ενός ακόμη μεγαλύτερου εκλογικού ραπίσματος λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την πρώτη ψυχρολουσία, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συντριβή και μόνιμη καταβαράθρωση.

Αναμφίβολα, οι «ετερόκλητοι όχλοι», τους οποίους αγνόησε με περίσσια ξιπασιά ο πρωθυπουργός, βρήκαν την ευκαιρία να στείλουν ένα «ομόφωνο» μήνυμα αποδοκιμασίας. Βλέποντας την ώρα του αποχωρισμού από την καρέκλα της εξουσίας, που τόσο έδειξε να αγάπησε, ώστε να γίνει τουλάχιστον εφάμιλλος όλων των προκατόχων του σε πολιτικές κυβιστήσεις, αναρωτιέται κανείς αν θα ήθελε τώρα ο κ. Τσίπρας τους «ετερόκλητους όχλους» στο πλευρό του;

grecobooks-6

Τα γκρουπούσκουλα αποξένωσαν τους πολίτες

Άλλωστε, οι ψηφοφόροι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία του 2015 δεν ήταν, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, αυτοαποκαλούμενοι «ριζοσπάστες», δεν διαβάζουν Γκράμσι στον ελεύθερο χρόνο τους και δεν έχουν αφίσες με τον Μαρξ και τον Λένιν στον τοίχο του σπιτιού τους, πλάι στις φωτογραφίες των συγγενών τους και δίπλα στο εικονοστάσι. Για την ακρίβεια, μπορεί να μην είναι καν καθαρόαιμοι «αριστεροί» ή «προοδευτικοί», με την όποια νεφελώδη έννοια έχουν οι ορισμοί αυτοί σήμερα.

Οι ψηφοφόροι οι οποίοι ανέδειξαν τον σημερινό πρωθυπουργό από αρχηγίσκο ενός πολιτικού συνονθυλεύματος του 3% σε αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και, στην συνέχεια, σε πρόεδρο της κυβέρνησης, ήταν και Μακεδόνες (με την μία και μοναδική σημασία της λέξης), ήταν και αντιμνημονιακοί, ήταν και πατριώτες που αντέδρασαν στην λογική του «λεφτά υπάρχουν», «μαζί τα φάγαμε» και τα ψευτοζάππεια που κατέληξαν σε αληθινότατα ΕΝΦΙΑ.

Οι ψηφοφόροι που κάποτε στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ προερχόταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μπορεί να μην ανήκαν ποτέ σε 15μελούς ή να έκαναν έστω μία κατάληψη στην ζωή τους, μπορεί να μην έγραψαν ποτέ ούτε ένα σύνθημα σε τοίχο ή να υπήρξαν «ακτιβιστές». Ανάμεσά τους υπήρχαν και νοικοκύρηδες που ήθελαν την γειτονιά τους να παραμείνει γειτονιά, ούτε «ειδική οικονομική ζώνη» μιας πολυεθνικής, ούτε «πεδίο βολής φτηνό» και προσωπικό λούνα παρκ του κάθε μπαχαλάκη και αντιεξουσιο(φασί)στα.

Τι δεν κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που δείχνει να μην αντιλήφθηκε ποτέ το κυβερνών κόμμα είναι ότι του δόθηκε η εξουσία για να πολεμήσει το μνημόνιο, όχι να το εφαρμόσει με περισσότερο ζήλο και αποτελεσματικότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό που δείχνει να μην καταλαβαίνει ακόμη και σήμερα είναι ότι δεν εστάλη στην εξουσία για να εφαρμόσει τις εθνομηδενιστικές πολιτικές και παγκοσμιοποιημένες αντιλήψεις της ισχνής μειοψηφίας με την οποία παραδοσιακά πορευόταν ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά να σεβαστεί τις απόψεις και τις κόκκινες γραμμές των νέων ψηφοφόρων του, οι οποίοι ζητούσαν να τους εκφράσει, όχι να τους κάνει με το στανιό τον καθοδηγητή και ινστρούχτορα.

Αυτά και πολλά άλλα δείχνει να μην θέλει να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πίστεψε την ίδια του την προπαγάνδα και τώρα θα βαυκαλίζεται φτιάχνοντας σενάρια για δεξιά παρένθεση, χαλαρή ψήφο, κτλ. Όμως, η ουσία είναι μία. Ο λαός, ο οποίος κάποτε εκτόξευσε τον Αλέξη Τσίπρα σε καινοφανή αστέρα της ελλαδικής πολιτικής σκηνής, είναι ο ίδιος που μπορεί να τον κατατάξει σε «λευκό νάνο» και να τον στείλει σε πρόωρη σύνταξη. Έχουν αλλάξει πολλά από το «κατεβάστε τις μπάρες γύρω από την Βουλή» του 2015 στο «ψεκάστε και δείρετε τους διαμαρτυρόμενους για τις Πρέσπες» του 2018-2019.

Ο «ετερόκλητος όχλος» θα ξαναμιλήσει

Μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και οι «ετερόκλητοι όχλοι» ενδέχεται να μιλήσουν και πάλι, με διάθεση τιμωρητική. Στην δε Πειραιώς, το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ ας γίνει μάθημα, διότι αν δεν αφουγκραστεί το μήνυμα σιωπηρής πλειοψηφίας των πολιτών, η ΝΔ θα είναι καταδικασμένη να λάβει την ίδια μισθαποδοσία στις κάλπες που λαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση. Συνιστάται στον κ. Μητσοτάκη να μην συγχέει το άνοιγμα προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο με κάλεσμα προς εθνομηδενιστές σπουδαρχίδες και πολιτικούς γυρολόγους, διότι το ένα διαφέρει ριζικά από το άλλο.

Τα καθρεφτάκια και οι χάντρες κάποτε τελειώσουν, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η ξιπασιά δύσκολα ξεχνιέται και η ύβρις φέρνει την νέμεσιν. Νομοτελειακά… και μέσω «ετεροκλήτων».

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.