Καλησπέρα σας. Ακόμη ένα “P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S”  ξεκινάει και ο σημερινός καλεσμένος μας, παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έχει όνειρα Ολυμπιακών διαστάσεων. Πώς το ‘ λεγε εκείνο το ρητό του Paolo Coello ,  “Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, ολόκληρο το σύμπαν συνομωτεί για να τα καταφέρεις”! Στην περίπτωση του Άκη ,   πολλά ωραία πράγματα  συμβαίνουν και η πορεία του διαγράφεται λαμπρή!  Αρχές Ιουλίου ,θα λάβει μέρος σε μεγάλο camp basketball στη Βοστώνη και  ουσιαστικά συνδυάζει όσα αγαπάει με ανώτατες  σπουδές στη μεγάλη Ήπειρο, που ήταν άλλωστε και στόχος ζωής για τον ίδιο, και σκεφτείτε είναι μόλις 16 ετών! Τίποτα όμως δε γίνεται τυχαία. Ο Άκης είναι ένας στρατιώτης των θέλω του, πειθαρχημένος με ένα συγκροτημένο μυαλό και στοχοπροσήλωση στις αποφάσεις του .  Τίποτα δεν μπορεί να τον αποσπάσει από τ’ όνειρά του. Πάμε να θυμηθούμε ωραίες στιγμές, να νιώσουμε ξάνα τον παλμό μας να χορεύει δυνατά ; Ήταν τότε που η Εθνική Ελλάδος μας πήγε στον 7ο ουρανό ,γιατί κατακτούσε τον πρώτο της μεγάλο τίτλο εκτός Ελλάδος. Πρωταθλήτρια Ευρώπης…θυμάστε; Ευχόμαστε ολόψυχα και στον Άκη να φορέσει  κάποια στιγμή τα χρώματα της Εθνικής και να μας κάνει τρομερά υπερήφανους!

 

Με τον Άκη συναντηθήκαμε κάπου με θέα τη θάλασσα, στον Μπαξέ Θεσσαλονίκης στο beach bar FROZEN . Περάσαμε αρκετή ώρα μαζί και μετά έκανε μία βουτιά. Τον ρώτησα για το πρόγραμμά του. Μία συνηθισμένη του μέρα ,ξεκινά στις 07:30 μ.μ ,όπου συνεχίζει μέχρι τις 10:00 μ.μ. με την ατομική του προπόνηση ,για να ξαναπάει στη 13:00 μ.μ έως τις 15:00 μ.μ στο γυμναστήριο . Στις 15:30μ.μ. ξεκινάει την προπόνησή του με τον Π.Α.Ο.Κ. μέχρι τις 18:00μ.μμ . Φυσικά σε συνεργασία και καθοδήγηση από τον προπονητή του , έχει δημιουργήσει και το δικό του πρόγραμμα , τ’ οποιο απαρτίζεται από 2 lay – up ,  2 σουτ και κάποιες τρίπλες ανάλογα με τη μέρα και τη διάθεσή του. Αυτό που δεν μπορεί ο Άκης , είναι να κάθεται μόνιμα σ΄ενα σημείο. Είναι από τη φύση του υπερδραστήριος.

 

Με τη στήριξη του Μιχάλη Μπεζίκογλου και φορτωμένες αποσκευές με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, που του παρέχει ο χορηγός του Βασίλης Λίγκας αναχωρεί για την Αμερική ο Άκης Σιδηρόπουλος !

Λ.Κ: – Άκη καλησπέρα! να σ’ ευχαριστήσω και εγώ η ίδια προσωπικά, αλλά και όλη η ομάδα του “P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S”  στην Ελλάδα και στον καναδά και περνάω απευθείας στην πρώτη ερώτηση. Πότε έπιασες μπάλα του μπάσκετ για πρώτη φορά στη ζωή σου;

Α.Σ:- Καλησπέρα σας Κυρία kyropoulos και σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την επικοινωνιακή ευκαιρία! Στα 11 μου έπιασα την μπάλα του μπάσκετ για πρώτη φορά  και από τότε δεν την αφήνω. Είναι κομμάτι μου. Μικρός έβλεπα τον πατέρα μου να παίζει και έλεγα πως θέλω κι εγώ να του μοιάσω. Θυμάμαι τι ένιωσα , όταν σκόραρα το πρώτο μου καλάθι. Εκείνη τη στιγμή το μπάσκετ έγινε συνώνυμο της ζωής μου.

Λ.Κ: Νιώθω πολύ ωραία , γιατί θα μιλήσουμε για μπάσκετ και για κιναισθητική αντίληψη. Θέλω να μας πεις τη θέση παίζεις και ποια πιστεύεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού αθλητή στην επαγγελματική κατηγορία;

Α.Σ:- Κατά βάση παίζω 3 ή 4 και το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να δουλέψω ως επαγγελματίας στο χώρο και σε ομάδες που θα μου δώσουν εξέλιξη και πολύπλευρα ερεθίσματα, ώστε ν΄αποκτήσω μία σφαιρικότερη αντίληψη του χώρου. Λόγω της πρότερης μου εμπειρίας σε ομάδες , όπως η H.O.O.P. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ και η Α.Ε.Β.Δ. , εντρύφησα στην νοοτροπία τους και οι προσλαμβάνουσές μου είναι τελείως πιο ξεκάθαρες. Σίγουρα έχω να διανύσω πολλά αγωνιστικά χιλλιόμετρα, αλλά είμαι αποφασισμένος!

Λ.Κ: – Αυτή τη στιγμή , παίζεις σε κάποια ομάδα;

Τα τελευταία 3 χρόνια παίζω στον Π.Α.Ο.Κ  και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, για όλα όσα βιώνω και μέσα , αλλά και έξω από το γήπεδο! Τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός δυνητικά καλού παίκτη της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης είναι ο συνδυασμός της νοητικής λειτουργίας και της σωματικής δύναμης. Ταχύτητα , άλμα, σουτ, τρίπλα είναι τομείς που μπορείς να δουλέψεις και να γίνεις καλύτερος. Μου αρέσει να παίζω με το μυαλό και όχι μόνο με το σώμα μου. Ως παίκτης κοιτάζω σφαιρικά όλο το γήπεδο και παρατηρώ. Συνήθως στέκομαι σιωπηλός και δε μιλάω, αλλά παρατηρώ. τεχνικές συμπεριφορές, αθλητικό παράστημα , και φυσικά τον τρόπο που εκφράζεται αθλητικά ένας παίκτης. Έτσι θέλω κι εγώ να βρω το δικό μου αθλητικό τρόπο έκφρασης!

Λ.Κ:- κατά Πόσο βοήθησε στην εξέλιξη σου το γεγονός, ότι ανήκεις σε ένα μεγάλο αθλητικό σωματείο, όπως είναι ο ΠΑΟΚ; Πιστεύεις ότι συνέβαλε θετικά και για την προοπτική της Αμερικής;

Α.Σ:-Σαφέστατα και βοήθησε και με την ευκαιρία που μου δίνεται, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη διοίκηση των υποδομών του ΠΑΟΚ και τους προπονητές μου, από τους οποίους έμαθα πολλά ! Από τον καθένα ξεχωριστά έχω να θυμάμαι  πολύτιμες συμβουλές , που θα με συνοδεύουν για πάντα . Να προσέχω το λάθος μονοπάτι, να μην έχω άγχος και θα τα καταφέρω! Συνέπεια και προγραμματισμό θέλει η διαδικασία στο δρόμο που έχω επιλέξει.

13ετών ο Άκης βραβεύεται μέσα στη χρυσή πεντάδα της Ε.Κ.Α.Σ.Θ. στη Β.Ελλάδα. Αυτή η διάκριση είχε σαν αποτέλεσμα την υποτροφία φοίτησης από το Ελληνικό Κολλέγιο. Συμμετέχει στα κλιμάκια της Εθνικής Παίδων. Εδώ δέχτηκε τα θερμά συγχαρητήρια από την Ιδιοκτήτρια των Εκπαιδευτηρίων Κυρία Ιωάννα Φουντά.

 

Λ.Κ:- Σε λίγους μήνες γίνεσαι 16 ετών και είσαι ήδη 1.95 cm. ήθελα να σε ρωτήσω εάν ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής, ώστε το A.T.P . σου – το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού- να αυτοσυντηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Α.Σ:- Σίγουρα ακολουθώ ένα ελεγχόμενο πρόγραμμα διατροφής,γιατί προαπαιτούμενο των στόχων που έχω θέσει , είναι και μία δυνατή αθλητική παρουσία. Δεν είμαι υπερβολικός, όπως σας είπα γυμνάζομαι πολύ, και τρώω μία φορά την εβδομάδα κάποιο γλυκό. Προσέχω πάρα πολύ την φυσική μου κατάσταση.  Περισσότερες πρωτεινές και λιγότεροι υδατανθρακες απαρτίζουν το καθημερινό διατροφικό μου πλαίσιο, νερό και φυσικά κίνηση.  Οι ώρες της προπόνησης είναι σκληρές ,αλλά με αποζημιώνει στο έπακρο ο ψυχικός χρόνος που μοιράζομαι με τους συμπαίκτες μου. Εκεί η χαρά είναι έκδηλη και με ευχαριστεί πολύ το πως μοιραζόμαστε τις στιγμές είτε τις προπόνησης , είτε του αγώνα. Μία καλή ομάδα αν μη τι άλλο οφείλει να έχει συνοχή .

Μαθαίνουμε μαζί και η αξία αυτή είναι πολύτιμη.

Λ.Κ:- Είσαι ένας άνθρωπος που έχει πάρει υποτροφία και αγωνίζεται με ήθος και πάθος για όλα όσα αγαπάει. Είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου; Σχετικά με την Αμερική και το Campus της Βοστώνης. Τι πιστεύεις, ότι σε περιμένει εκεί;

Α.Σ:- Δεν είμαι αυστηρός. Είμαι πειθαρχημένος. Η Αμερική είναι η πρόκληση,αλλά ταυτόγχρονα και η ευκαιρία να δώσω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου, είτε να τους φτάσω, είτε να τους προσπεράσω. Είμαι χαρούμενος για τις γνώσεις ζωής που με περιμένουν εκεί. Δεν απαξιώνω τη χώρα μας, αλλά θα ήθελα να είχε περισσότερες αληθινές ευκαιρίες!

Λ.Κ:- περιέγραψέ μας την εικόνα ενός καλού προπονήτη!

Α.Σ;- Το μεγαλύτερο όλων πιστεύω είναι πως θα πρέπει να έχει την ικανότητα, την οξυδέρκεια, το ταλέντο να μας κάνει ομάδα. Ιεραρχία, σεβασμός και αξιοκρατία είναι τα όπλα του. Οφείλει να λειτουργήσει ως ισορροπιστής και αυτό είναι καλό να υπάρχει στον πυρήνα μίας ομάδας. Ο ηγέτης συντονίζει.

Λ.Κ: Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που άκουσες μέχρι σήμερα;

Α.Σ: Να μη τα παρατάω ποτέ και κάθε φορά που θα απογοητεύομαι , να γυρνάω στο γήπεδο, γιατί το γήπεδο είναι ο καθρέπτης μου. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου και έχω αφιερωθεί συνειδητά εκεί. Μ’ εκφράζουν οι ίσες ευκαιρίες, η εντιμότητα, η εργατικότητα αν και μερικές φορές το παρακάνω …χαχαχα αγγίζω τα όρια της εργασιομανίας. Πάθος και δίψα για ότι κάνεις και φυσικά με ταπεινότητα και μετριοφροσύνη.

Λ.Κ:- Πάμε να παίξουμε λίγο τρίπλα με το μυαλό σου; Θα σου λέω έναν πάικτη και θέλω να μου πεις το πρώτο πράγμα που θα σου έρθει στο μυαλό. Πάμε;

Α.Σ:- Ladies First ! Φύγαμε !

Λ.Κ: lebron James

Α.Σ:- Εκπληκτικό σώμα και απίστευτο αθλητικό παράστημα! Πανύψηλος – Κύκλωπας τεράστιος HOOK SKY  για την εποχή του.

Λ.Κ: Yao Ming

Α.Σ:- Έχει ιδιαίτερη πλαστικότητα στον τρόπο παιξίματός του και είναι εύστοχα καλός κάτω από την μπασκέτα.

Λ.Κ:- J O R D A N 

Α.Σ :- Ο καλύτερος παίκτης στα σουτ και με διαφορά. Το σωστό μυαλό. Πάντα παίζει με ηρεμία. Ό,τι χρειάζεται ένας παίκτης ακριβώς!

Λ.Κ:- Γ Ι Α Ν Ν Η Σ    Α Ν Τ Ε Τ Ο Κ Ο Υ Μ Π Ο

Α.Σ:- Το θαύμα της φύσης. Ο παίκτης φαινόμενο! Είναι γεννημένος αρχηγός!

Λ.Κ:- Κάπου εδώ , οφέιλω ν’ αποδεσμέυσω τον νεαρό καλεσμένο μας και να τον ευχαριστήσω, για όλα τα υπέροχα που μοιράστηκε μαζί μας. Η τελευταία μου ερώτηση τον βρίσκει κέντρο. Πλανήτης καρδιά και είναι το ίδιο αφοπλιστικά ειλικρινής και ευθύβολος. Που θα αφιερώσεις την επόμενη σου διάκριση ; 3 λέξεις οι απάντησή του. Στους γονείς μου και ιδιαίτερα στη μητέρα μου Κατερίνα, η οποια έχει σταθεί βράχος απέναντι στις επιλογές μου και την ευχαριστώ για όλη την υποστήριξη και την αγάπη: I CAN NOT DO IT WE CAN DO IT. Αυτό μαθαίνω από μικρός και συνεχίζουμε! Κι έτσι θα ήθελα να κλείσουμε απόψε θετικά. Χμμ, ο συνειρμός καλά κρατεί και το JUST DO IT  ζητάει απεύθυνση.  JUST DO IT λοιπόν… Καλή επιτυχία σε όλα τα υπέροχα που σε περιμένουν στο διάβα τη ζωής σου αγαπημένε Άκη Σιδηρόπουλε!

Α.Σ:- Εγώ σας ευχαριστώ ! Όσο, για την Αμερική θα βάλω τα δυνατά μου!

Με αγάπη

Lena Kyropoulos

Originally posted 2019-06-21 15:28:21.