barack obama hillary clinton aristeia newspaper

Αν οι ισχυρισμοί των QAnon αποδεικνύονταν αληθινοί, θα κλόνιζαν τα ίδια τα θεμέλια της παγκόσμιας διακυβέρνησης και θα παρείχαν μια εξήγηση για τη σύγχυση της πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, δεν φαίνεται να είναι αλήθεια – αλλά η επίδρασή τους δείχνει να βαθαίνει και να πλαταίνει, ιδίως σε εποχή καθολικών προκλήσεων, όπως αυτή της πανδημίας του Νέου Κορονοϊού 2019.

Μπορεί οι πληροφορίες των QAnon να προορίζονταν ως μια κρυφή θεωρία συνωμοσίας. Αλλά έχουν γρήγορα ριζώσει τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός – ώστε να γίνουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των δηλώσεων του Προέδρου Τραμπ και μέρος των πεποιθήσεων και δημόσιων δηλώσεων μερικών από τους σημαντικότερους ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ποιοι είναι οι Q;

Κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι ή γιατί δημοσιεύουν αυτά που ισχυρίζονται.

Είναι, μεταξύ άλλων, χρήστες του 4chan. Χρησιμοποιούν το φόρουμ αυτό για να αναρτήσουν ένα ολόκληρο συνεχές κρυπτικών μηνυμάτων, τα οποία κάνουν αναφορά στην θεωρία συνωμοσίας που έχει γίνει γνωστή ως QAnon.

Μερικές φορές, οι αναρτήσεις είναι σαν παζλ. Άλλες είναι πιο σαφείς, με ισχυρισμούς για συγκεκριμένους μεγαλοπαράγοντες της πολιτικής, της οικονομίας και της δημόσιας σφαίρας.

Και φαίνονται να είναι “αυτοί”. Το Q αναφέρεται στον εαυτό του ως “εμείς”, προφανώς προσπαθώντας τουλάχιστον να πει ότι είναι μια ομάδα και όχι μόνο ένα άτομο.

Το όνομα φαίνεται να αποτελεί αναφορά στο γεγονός ότι το πρόσωπο ισχυρίζεται ότι έχει εκκαθάριση επιπέδου “Q”, μια ονομασία στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ που θα επέτρεπε στον κάτοχο να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό.

Προς το παρόν, η ταυτότητα ή οι ταυτότητες πίσω από τη θεωρία της συνωμοσίας παραμένουν μυστικές και είναι πιθανό να παραμείνει πάντοτε τέτοια. Ενώ μερικές φορές δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένα θέματα – όπως η γραφειοκρατία της αμερικανικής κυβέρνησης και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να υποσκάψει τον Donald Trump – είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν οι πραγματικοί άνθρωποι πίσω από το Q έχουν στην πραγματικότητα κάποια εμπειρία από τα ζητήματα αυτά.

Τι μας λένε;

Οι θέσεις τείνουν να επικεντρώνονται στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του. Το Q φαίνεται να είναι υποστηρικτής του Trump και πολλές από τις θέσεις διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το “βαθύ κράτος” αντιμάχεται το έργο του.

Αναφέρονται σε μια τεράστια θεωρία συνωμοσίας, η οποία συνδέεται με ανθρώπους όπως η Χίλαρι Κλίντον. Συνδέεται με άλλες θεωρίες συνωμοσίας – όπως η Pizzagate, η οποία ισχυρίζεται πως υφίσταται ένα εκτεταμένο δίκτυο παιδεραστίας και ανθρωποθυσιών με εμπλεκόμενους πρώην Προέδρους των ΗΠΑ και μεγαλοπαράγοντες της οικονομίας και της δημόσιας σφαίρας, στο πλαίσιο μασονικών αδελφοτήτων και σατανολατρίας, που πίνουν το αίμα των θυμάτων τους, και με τον σκοπό της παγκόσμιας κυριαρχίας και παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Από πού προέρχονται όλα αυτά;

Η θεωρία άρχισε τον Οκτώβριο του 2017, με μια δυσοίωνη ανάρτηση στο 4chan με τίτλο “Calm Before the Storm” (Ηρεμία πριν την Καταιγίδα) και γράφτηκε από κάποιον που χρησιμοποίησε το όνομα “Q Clearance Patriot”.