Φίλες και φίλοι αναγνώστες της Εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ, με καταγωγή από τα Σκόπια, που ζείτε και δραστηριοποιήστε στον Καναδά,

Αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας για τις θέσεις της Εφημερίδας μας.

Δεν είστε Μακεδόνες. Η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας σε εθνο-φυλετικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ιστορίας και της ανθρωπολογίας. Οι περισσότεροι από τους πολίτες της χώρας σας είναι σλαβικής, βουλγαρικής ή αλβανικής εθνικής καταγωγής. Στην πατρίδα σας κατοικούν επίσης πολλοί Έλληνες, καθώς και τσιγγάνοι.

Το κράτος σας κατά και μετά τους βυζαντινούς χρόνους ήταν η Σερβία ή η Βουλγαρία. Όταν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ηγέτες σας αποφάσισαν να ονοματίσουν την Ομόσπονδη Δημοκρατία σας ως Μακεδονία, το έκαναν για λόγους εξωτερικής πολιτικής και ιδίου τους πολιτικού συμφέροντος. Την Ομόσπονδη χώρα σας την διέλυσαν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης. Αυτοί ευνοούν την τεχνητή ύπαρξη του σημερινού σας κράτους.

Το μόνον που έχουν επιτύχει επιδιώκοντας την στρατηγική του κατακερματισμού των Βαλκανίων είναι να σας αφήσουν απομονωμένους σε ένα μη-βιώσιμο κρατικό μόρφωμα, με έντονη πληθυσμιακή διαίρεση μεταξύ Βουλγαρο-Σλαύων και Αλβανών. Σας χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν τα γειτονικά σας κράτη. Η βία και η απειλή την οποία υφίστασθε από τα δυτικά και ανατολικά σας είναι απότοκο αυτής της κατάστασης. Είστε θύματα των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης καθώς και την Ρωσσίας. Όταν η συγκυρία θα το φέρει, αυτό θα σας στοιχήσει ακριβά, φέρνοντάς σας εμπρός σε καταστάσεις εμφυλίου και διεθνούς πολέμου.

Η μεγάλη χώρα του Καναδά, που σήμερα σας φιλοξενεί, είναι μια ζεστή αγκαλιά για τους ξένους. Έχει ανεπτυγμένο διανοητικό και εκπαιδευτικό πολιτισμό. Αξιοποιήστε τον για να αποκτήσετε πρόσβαση στην ιστορική και την ανθρωπολογική γνώση που χαίρει επιστημονικής εγκυρότητας. Προσπαθώντας να οικοδομήσετε μια ιστορική αφήγηση που δεν μπορεί να σταθεί, χτίζετε τις κοινότητές σας έξω από το πολιτισμικό περιβάλλον που είναι η Δύση: ένας κόσμος που γνωρίζει καλά τί είναι ελληνικό – γιατί αυτό είναι η διανοητική, αισθητική και πνευματική καταγωγή που επικαλείται. Το μέλλον των κοινοτήτων σας στην σεβαστή σας πατρίδα και τις χώρες της διασποράς που σας φιλοξενούν εξαρτάται από την αναγνώριση της ταυτότητας των άλλων. Η ταυτότητά σας δεν είναι κάτι που μπορείτε να τους στερήσετε, να τους αρπάξετε ή να τους επιβάλετε.

Originally posted 2017-12-18 20:17:04.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.