Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική πλην των επαγγελματιών. Για τον υπόλοιπο κόσμο τα σπίτια κοστίζουν και δεν έχουν και τόσο ενδιαφέρον. Ακριβολογώντας, οι δραστηριότητες που  συμβαίνουν μέσα τους είναι αυτές που αξίζουν. Έτσι δεν είναι;

Όλοι μας θα προτιμούσαμε έναν άριστο δάσκαλο σε μία αίθουσα – αχούρι, από έναν ανίδεο σε μία αίθουσα – παλάτι. Οι περισσότεροι όμως είμαστε μέτριοι και χρειαζόμαστε υποστήριξη. Πόση υποστήριξη μπορούμε να βρούμε σε ένα όμορφο περιβάλλον και πόσο καλή μπορεί να γίνει η διδασκαλία μας; grecobooks-1

Σε νοσοκομειακή μελέτη διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς που βρισκόταν σε καλύτερο περιβάλλον ανάρρωναν κατά 21% συντομότερα από τους υπόλοιπους. Κάθε φύλλο δέντρου που είναι ορατό από το παράθυρο του νοσοκομείου κοστίζει το βάρος του σε χρυσάφι. Η αρχιτεκτονική δε σταματάει στην οπτική παρατήρηση αλλά περνάει μέσα μας. Γίνεται βίωμα.

Αισθητική σημαίνει φροντίδα. Η φροντίδα όμως θέλει το χρόνο της και ο χρόνος είναι χρήμα. Αυτός είναι ο λόγος που τα σπίτια μας είναι ακαλαίσθητα. Το οικονομικό όφελος. Πάντα το όφελος πάνω από τη φροντίδα. Ποιος όμως θα σεβαστεί κάποιον που προτεραιότητα του είναι το όφελος; Πόσο εξαπατημένοι είμαστε; Και τι αξίες περνάμε στα παιδιά που περιβάλλονται από τέτοιες συμπεριφορές; Συμπεριφορές που θα τα συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή τους.

Ενώ λοιπόν λίγοι νοιάζονται για την αρχιτεκτονική, πολλοί επηρεάζονται από αυτήν. Στο σύγχρονο τρόπο δόμησης κυριαρχεί ο τετραγωνισμός. Παντού τετράγωνα κτήρια. Αναρωτιέμαι πόσοι νοιώθουμε αξιότιμα μέλη μιας κοινωνίας όταν βρισκόμαστε σπίτι μας και πόσοι σαν ένα στατιστικό.

Originally posted 2018-03-04 21:55:20.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".