Υπό τον φόβο προστίμων οι φορολογούμενοι θα πρέπει εντός της εορταστικής περιόδου και έως το τέλος του χρόνου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και εκκρεμότητες. Για μία κόμη χρονιά οι πολίτες θα βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, τόσο ως καταναλωτές όσο κι ως φορολογούμενοι. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος δεν θα αρκέσει για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων που είναι πολλές.

Μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα στις εφορίες της χώρας, οι 5 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ένα μήνα αργότερα την πέμπτη. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας για 5,5 εκατ. οχήματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να δοθεί μία μικρή παράταση για τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Επίσης, εντός του Δεκεμβρίου πολλοί φορολογούμενοι έχουν την υποχρέωση καταβολής δόσης του πλαισίου των 100 δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Μέσα από τις ρυθμίσεις αναμένεται να εισπραχθούν περί τα 2,5 δις φόροι έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Τα έσοδα των φορολογουμένων με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την κατάργηση του δώρου, την αύξηση της φορολογίας και τη διατήρηση της υψηλής ανεργίας αναμένεται να κατακρημνισθούν περαιτέρω εντός του 2018, παρά την επιχειρούμενη καλλιέργεια αισιοδοξίας από την Κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ.