Από 1-1-2018 οι καταναλωτές θα επιβαρύνονται με 3 λεπτά του ευρώ ανά μία πλαστική σακούλα. Μαζί με τον ΦΠΑ 24% η τελική τιμή θα διαμορφώνεται στα 3,72 λεπτά. Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και περιγράφει αναλυτικά τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στις ταμειακές μηχανές των εμπορικών καταστημάτων, ώστε το παραστατικό που θα εκδίδεται να καταγράφει τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.

Μάλιστα από 1η Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος, το κόστος ανά σακούλα θα εκτοξευθεί στα 7 λεπτά, ενώ στα 9 θα διαμορφώνεται η τελική επιβάρυνση, συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ. Το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό των γονατισμένων ελληνικών νοικοκυριών.

Ωστόσο, παγκοσμίως η μόλυνση από τα πλαστικά αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα, που εν μέσω κρίσης και μνημονιακών υποχρεώσεων δίνει μία εξαιρετική ευκαιρία υπερφορολόγησης των πολιτών. Εξάλλου, τέτοια ζητήματα όταν αφορούν στην περιβαλλοντική μας ευαισθησία, λειτουργούν αποτελεσματικότερα μέσα από την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση. Η φορολόγηση της ρύπανσης μπορεί να μην έχει παγκοσμίως σημαντικό οικολογικό αποτέλεσμα, αποτελεί όμως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για οικονομική ενίσχυση των ταμείων.