Η νεοεπανεκλεγείσα κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να ανεβάσει στροφές άμεσα, καθώς οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν καμμία πίστωση χρόνου. Τα βασικά συμπεράσματα από την μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι η ξεκάθαρη λαϊκή εντολή για επίσπευση των υποσχεθέντων μεταρρυθμίσεων, η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με τον εθνομηδενισμό και το φετίχ του δικαιωματισμού που έχουν κάνει σημαία τους τα περισσότερα αυτοαποκαλούμενα προοδευτικά κόμματα της αριστεράς ήταν εμφανής. Η υποβόσκουσα οργή για την ταπεινωτική Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο πρώην πλέον πρόεδρος του κατατροποθέντος Σύριζα κ. Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να προκαλεί εκλογικούς μετασεισμούς πέντε χρόνια αργότερα, μαζί με έντονες ανησυχίες ότι επίκειται παρόμοια καταστροφική συμφωνία με την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται για νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, οι ανησυχίες αυτές είναι απολύτως κατανοητές. Η Τουρκία ακολουθεί αναθεωρητική ατζέντα, ενώ η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιου είδους αξιώσεις. Συνεπώς, η Αθήνα θα βρίσκεται μονίμως σε άμυνα, ενώ οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα σήμαινε παραχωρήσεις, χωρίς κανένα χειραπτό αντάλλαγμα ή κέρδος.

Οι τραμπουκισμοί του κ. Ράμα

Την ώρα, όμως, που η Ελλάδα καλείται να αποκρούσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, δέχεται, παράλληλα, προκλήσεις από την Αλβανία, όπου κατοικεί η επισήμως αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Η τελευταία πρόκληση εκ μέρους των Τιράνων αφορά στην απροκάλυπτη προσπάθεια παρεμπόδισης του νομίμως εκλεγέντος ελληνικής καταγωγής δημάρχου Χειμάρρας κ. Φρέντυ Μπελέρη να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ο κ. Μπελέρης κρατείται φυλακισμένος από την παραμονή της εκλογής του, κατηγορούμενος για εξαγορά ψήφων.

Παρά την εξόφθαλμη έλλειψη στοιχείων, ο κ. Μπελέρης εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση, παρόλο που, λόγω θέσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος φυγής. Πολιτικός αντίπαλος του Αλβανού προέδρου κ. Έντι Ράμα, ο κ. Μπελέρης στοχοποιείται από την αλβανική κυβέρνηση στο πλαίσιο οργανωμένης προσπάθειας υφαρπαγής της δημαρχίας και εκφοβισμού των τοπικών ψηφοφόρων. Η Βόρειος Ήπειρος αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο της γείτονος και διαθέτει οικοδομικά «φιλέτα». Η παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή προφανώς χαλάει τα σχέδια του κ. Ράμα για την ιδιοποίηση της περιοχής και την έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ προ μερικών ετών με την στήριξη της Ελλάδος, ενώ η ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ εξαρτάται επίσης από την ελληνική υποστήριξη. Η λογική λέει ότι η Ελλάδα διαθέτει κάποια σημαντικά διπλωματικά όπλα στην φαρέτρα της για να κρατάει τον διαβόητο Αλβανό πρωθυπουργό με το αμφιλεγόμενο παρελθόν υπό έλεγχο και να της επιβάλλει στην κυβέρνησή του να σέβεται το κράτος δικαίου εάν πράγματι επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Ελλάδα και οι ευθύνες της απέναντι στους Βορειοηπειρώτες

Τα Τίρανα υπήρξαν πάντα εχθρικά προς τον γηγενή ελληνικό πληθυσμό της Βορείου Ηπείρου, ενώ έχουν επιδείξει ασέβεια προς την Αθήνα επανειλημμένως. Το 2018, οι αστυνομικές αρχές της Αλβανίας σκότωσαν τον Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κατσίφα, ενώ επιδίδονται μέχρι σήμερα στην συκοφάντηση της μνήμης του με αστήρικτες κατηγορίες. Η δολοφονία του συνέβη κατά την διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τους Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν και πέθαναν στο αλβανικό μέτωπο κατά την διάρκεια του Β΄ ΠΠ. Η έρευνα που ακολούθησε υπήρξε μια σκέτη παρωδία, με την αλβανική εισαγγελία να καταλήγει ότι ο Κατσίφας «αυτοκτόνησε», πυροβολώντας μάλιστα τον εαυτό του…δυο φορές!

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ράμα, που έχει ιστορικό ψυχασθένειας και έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας, χρήση ή ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών, παραχώρησε συνέντευξη σε ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «έκλεψε» για να μπει στην ΕΕ.

Τώρα, παρεμβαίνει ανοικτά στις τοπικές εκλογές και επιχειρεί να καθαιρέσει τον νομίμως εκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας κ. Μπελέρη, ενώ θέτει ευθέως την ζωή του σε κίνδυνο με το να τον κρατάει φυλακισμένο.

Μέχρι τώρα, η μόνη αντίδραση της Ελλάδας ήταν να εκδώσει το ΥΠΕΞ μια δήλωση εκφράζοντας την ανησυχία του. Το πιθανότερο είναι ότι κανένας στην διεθνή κοινότητα δεν θα ρίξει καν δεύτερη ματιά στην δήλωση αυτή. Στην καλύτερη περίπτωση, θα τους προκαλέσει θυμηδία, όταν αναλογιστούν ότι προ μερικών μόνο εβδομάδων η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να διοργανώσει καλλιτεχνική έκθεση(!) για να αναδείξει την ζωγραφική και τα γλυπτά του κ. Ράμα στο Ζάππειο Μέγαρο!

Καιρός για ένα γρήγορο γκολ εν όψει της αναμέτρησης με την Τουρκία

Είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να ασκεί ουσιαστική πίεση για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του κ. Μπελέρη και να σημειώσει μια διπλωματική νίκη. Διαφορετικά, κινδυνεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με την αυτοπεποίθηση στο ναδίρ και μειωμένο διεθνές κύρος.

Η Αθήνα διαθέτει σημαντικά διπλωματικά εργαλεία διαμέσου του δικαιώματος της αρνησικυρίας, καθώς και ήπια ισχύ, αφού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Αλβανών μεταναστών, αρκετοί εκ των οποίων σταδιακά εξελληνίζονται. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σχετικά καλά στην Ελλάδα και στέλνουν σημαντικά ποσά πίσω στην πατρίδα τους, ενισχύοντας την αλβανική οικονομία. Ένας φόρος επί των εμβασμάτων αυτών ή μια εκστρατεία που να στοχεύει στο να επηρεάσει Αλβανούς πολίτες στην Ελλάδα να καταψηφίσουν τον κ. Ράμα θα του… έκοβε την μαγκιά. Ένα προσωρινό βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον λαό της εντός και εκτός συνόρων…και ότι δεν πρόκειται να μείνει άπραγη μπροστά σε προκλήσεις.

Συν τοις άλλοις, θα δημιουργήσει ένα αναγκαίο κλίμα νίκης και αυτοπεποίθησης ενώπιον των κρίσιμων συνομιλιών με την Άγκυρα. Αυτή είναι η επιβεβλημένη τακτική απέναντι σε κάθε είδους εκφοβισμό. Στο διεθνές σκηνικό, αν σε θεωρούν καρπαζοεισπράκτορα, θα σου συμπεριφερθούν ανάλογα, ενώ εάν οι αντίπαλοι και ο περίγυρος καταλάβουν ότι είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς τα δικαιώματά σου με κάθε κόστος, θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν επιχειρήσουν κάτι εναντίον σου.

Με το φάντασμα των Πρεσπών να σκιάζει ακόμη του ψηφοφόρους, είναι σημαντικό για την νέα κυβέρνηση – και για την χώρα ολόκληρη – να «παίξει επιτέλους μπάλα» και να πετύχει ένα αποφασιστικό γκολ απέναντι στον τραμπούκο κ. Ράμα. Ο κόσμος μάς παρακολουθεί.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.